fbpixelnoscript

Završena Studija mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova

BEOGRAD, 14. jula 2016. (gradskibiro.rs) – Izrada Studije mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova koja je, izmedju ostalog, trebalo da utvrdi koje obrazovne ustanove ne ispunjavaju zakonski osnov da imaju 400 učenika je završena, ali u ovom trenutku nema zvaničnih odluka šta će biti sa beogradskim osnovnim školama “Stari Grad”, “Djuro Strugar”, “Isidora Sekulić” i specijalnom školom u Zemunu.

“U ovom trenutku nema zvaničnih odluka. Pre donošenja konačne odluke obavljaju se razgovori sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i direktorima škola”, rekli su za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) nadležni u gradskom Sekretarijatu za obrazovanje.

Komentarišući navode roditelja dece iz osnovne škole “Stari Grad“ da se uporno zanemaruje činjenica da zgradu godinama koristi i Baletska škola “Lujo Davičo” i da se tako premašuje neophodn kvota djaka za rad škole, u Sekretarijatu objašnjavaju da su to dve različite škole i da se broj učenika ne sabira.

“Činjenica da prostor OŠ “Stari Grad“ koristi Baletska škola Lujo Davičo nije od značaja u konkretnom slučaju, jer učenici ove škole samo povremeno koriste prostor. To su dve različite škole i broj učenika se ne sabira”, navode u Sekretarijatu.

Osnovnu školu “Djuro Strugar” na Novom Beogradu prema navodima roditelja pohadja i 17 dece koja su u programu inkluzije.

“Za decu koja pohadjaju školu po program inkluzije, ukoliko do gašenja škole dodje, biće obezbedjen odgovarajući IOP program u školi koju učenici izaberu”, dodaju u Sekretarijatu.

Nadležni su prošle godine zatražili izradu Studije mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola koja je, izmedju ostalog, trebalo da utvrdi koje obrazovne ustanove imaju manje od 400 učenika. Postojanje tih škola bi bilo opravdano samo ako u krugu od dva kilometra nema druge škole.

Zbog smanjenja izdataka planirano je da se neke od škola sa malim brojem djaka presele ili ugase. Jedan od predloga bio je da oko 200 učenika OŠ “Stari grad“ od septembra pohadja nastavu u drugoj školi (Skadarlija, Mika Alas ili Braća Baruh), dok bi zgrada bila ustupljena Sportskoj gimnaziji, koja nema svoje prostorije.

Oko 305 učenika OŠ “Djuro Strugar“ pridružili bi se vršnjacima u OŠ “Ratko Mitrović“, dok bi zgradu preuzela Politehnička škola, koja već koristi prostorije na drugom spratu za teorijsku nastavu.

Categories Vesti