fbpixelnoscript

Direktori obrazovnih ustanova prvi put polagali ispit za sticanje licence

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je za obrazovne ustanove od izuzetnog značaja da imaju kvalitetne direktore i da očekuje da do drugog polugodišta licencu dobije polovina od 362 uspešna direktora koji su do sada prošli obuku.

„Od direktora škola zavisi mnogo. Ako su to ljudi koji profesionalno rade svoj posao, koji su dobri profesionalci i pedagoški rukovodioci, odlični menadžeri…onda smo na pravom putu. Na ovaj način dugoročno se pravi strategija kvalitetnog rukovođenja ustanovama“, rekao je ministar prosvete novinarima u Beogradu.

Šarčević je kazao da to što neko pri izboru direktora ima većinu ne mora da znači i kvalitet.
„Mi se jedino možemo odbraniti tako što ćemo imati jako stroge kriterijume za licenciranje i obuke. Neko ko nema licencu ne može da konkuriše za direktora“, naveo je on i dodao da je predviđeno da se zbog određenih propusta gubi licenca.

Ministar je rekao da se značajan boljitak u srpskom obrazovanju može očekivati ako se direktori biraju prema visokim kriterijuma, a najbolji nastavnici motivišu, kao i ako se nastavi proces digitalizacije i reforma na svim nivoima.

Direktori pet obrazovnih ustanova, koji su nakon obuka stekli pravo da polažu ispit za licence polagali su danas pred komisijom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uslov za polaganje ispita za licencu do sada su stekla 362 direktora škola i predškolskih ustanova, što je oko 20 odsto ukupnog broja direktora.

Danas su za licencu polagali direktora ustanova iz Loznice, Svilajnca, Velike Plane, Šapca i Valjeva.
Na ispitu se, u prvom delu, ocenjuje kvalitet istraživačkog rada u kome kandidat prikazuje rezultate primenjenog istraživanja i preporuka za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.

U drugom delu komisija, procenjuje stepen ostvarenosti standarda kompetencija za direktora, a u trećem kandidat predstavlja i obrazlaže portfolio direktora, koji sadrži dokaze o ostvarenosti standarda.
Očekuje se da do kraja 2021. godine svi imenovani direktori ustanova steknu licencu za direktora.