fbpixelnoscript

Kroz iskustva do regionalne saradnje u oblasti obrazovanja

BEOGRAD, 26. oktobra 2018. (MPNTR) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da je konferencija „Vizija regionalne saradnje za kvalitetno obrazovanje i obuku“ koja se održava u Beogradu prilika da se udruže napori i da se kroz saradnju, razmenu ideja i iskustava dođe do novih koraka u regionalnoj saradnji u oblasti obrazovanja.

Na konferenciji povodom osnivanja Sekretarijata Inicijative za obrazovnu reformu u jugoistočnoj Evropi – ERI SEE Šarčević je rekao da Srbija radi na razvijanju dobrih odnosa sa neposrednim susedima i zamljama u regionu jugoistočne Evrope, kao i da je aktivan učesnik u regionalnim inicijativama, među kojima je i ERI SEE.

On je ocenio i da je saradnja u okviru regionalnih foruma i inicijativa važana za jačanje dobrosusedskih odnosa, stabilnost u regionu i unapređenje reformskih procesa.

„Svoju predanost regionalnoj saradnji u oblasti obrazovanja i obuke, Srbija je iskazala i danas, kao domaćin Sekretarijatu Inicijative za obrazovnu reformu u jugoistočnoj Evropi“, kazao je Šarčević.

On je ocenio da je današnji skup prilika da se razmene mišljenja o tome šta treba promeniti kada je reč o sistemu obrazovanja kako bi učenicima i studentima bio omogućen viši stepen znanja i veština koji su neophodni za uspešno učešće na tršištu rada i kako bi se prilagodili uslovima koje donosi globalizacija.

„Podelićemo iskustva o uspešnim trendovima, reformama i rešenjima“, kazao je ministar prosvete.
Na skupu učestvuju i predstavnici ministarstava obrazovanja i tela koje se bave obrazovanjem iz zemalja regiona, kao i Antoaneta Angelova – Krasteva iz Evropske komisije, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović, Ćezare Onestini iz Evropske fondacije za nauku.

Predviđeno je da na kraju skupa bude usvojena i zajednička izjava, koja će predstavljati potvrdu i podršku postojećim aktivnostima