fbpixelnoscript

Vojnić: Učinjen pomak u odnosu na dosadašnje aktivnosti prema manjinskim udžbenicima

BEOGRAD, 26. januar 2016 (gradskibiro.rs) – Potpredsednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić izjavila je da bi elektronske verzije udžbenika na hrvatskom jeziku za gimnaziju doprinela kvalitetu nastave i samanjila dosadašnje komplikacije pri nabavci udžbenika.

Vojnić je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) rekla da situacija sa srednjoškolskim udžbenicima još nije jasna, iako u Ministarstvu prosvete navode kako se novi Zakon o udžbenicima odnosi i na srednjoškolske udžbenike.

“Po novom zakonu, ukoliko niko od izdavača tokom Javnog poziva ne prijavi odredjeni naslov i on se ne nadje u katalogu udžbenika, državni izdavač je dužan da izradi taj naslov i snosi troškove kako izrade tako i štampanja”, navela je ona.

Vojnić je navela da bi u tom slučaju Zavod za udžbenike bio dužan da štampa i sve nedostajuće udžbenike za srednju školu.

Ona je rekla da su predstavnici HNV na sastanku u Ministarstvu prosvete koji je održan početkom januara rekli kako su spremni da budu napravljene samo elektronske verzije udžbenika.

“Budući da smo svesni koliki bi to trošak bio za izdavača, spremni smo izraditi samo elektronske verzije udžbenika za gimnaziju što bi uveliko doprinjelo kvalitetu nastave i olakšalo dosadašnje komplikacije po pitanju udžbenika učenicima i nastavicima”, dodala je Vojnić.

Ona je kazala da su predstavnici Ministarstva prosvete početkom godine inicirali sasatanak sa predstavnicima svih nacionalnih manjina koje imaju nastavu na svom jeziku da je bilo reči o udžbenicima koji nedostaju.

“Inicijativa Ministarstva zaslužuje pohvale. Drago nam je da je učinjen pomak u odnosu na dosadašnje aktivnosti prema manjinskim udžbenicima. Na sastanku je dogovoreno da svaka nacionalna manjina odredi prioritete u skladu s čim će se kasnije i napraviti dinamika njihove izrade. Preporuka Ministarstva je bila da sve nedostajuće udžbenike izradimo u sradnji sa Zavodom za udžbenike”, objasnila je Vojnić.

Ona je navela da je u Srbiji uvek štampan dovoljan broj udžbenika na hrvatskom jeziku.

“Pitanje je da li bi bio štampan dovoljan broj da Hrvatsko nacionalno veće nije osiguralo finansijska sredstva za to. Država Srbija je bila u obvezi da snosi troškove štampanja manjinskih udžbenika i ona je to ispoštovala. Sva sredstva iz fonda predvidjenog za to je upotrebila u svrhu štampanja manjinskih udžbenika”, rekla je Vojnić.

Ona je dodala da je “mali” problem to što je fond predvidjen za štampanje manjinskih udžbenika zadovoljavao 10 odsto potreba.

“Dakle, potrošili su sav novac iz fonda za neke manjine u nekom dijelu, a Hrvati su se snalazili kroz projekte, ispomaganjem Državnog ureda za Hrvate van Hrvatske, budžetom Hrvatskog nacionalnog vijeća…. Deo koji smo mogli utrošiti na unaprijedjenje obrazovanja, trošili smo na nešto što je bilo u obvezi Srbije. Od ove godine, prema novom zakonu, ta obveza pada na izdavače i tek ćemo vidjeti kako će proteći njegova realizacija”, navela je Vojnić.

Prema njenim rečima, u Katalogu odobrenih udžbenika postoji većina naslova.

“Nedostaju samo geografija i istorija za 6. razred i fizika za 8. razred. Ono na čemu je trenutno naglasak nakon što se izrade još ovi nedostajući udžbenici, a najvjerojatnije u sradnji sa Zavodom za udžbenike, je izrada nacionalnih dodataka za predmete koji su od nacionalnog interesa”, kazala je Vojnić.

Ona je rekla da će se posle toga pristupii i izradi nekih autorskih udžbenika kao što je muzička kultura.

Navela je da je udžbenik za predmet veronauke za katolike uradjen autorski i da je u upotrebi.

Govoreći o izdavačima koji pored Zavoda za udžbenike štampaju udžbenika nacionalnih manjina u Srbiji Jasna Vojnić je kazala da je HNV do ove godine radio sa BIGZ-om i Kreativnim centrom.

“Nakon stupanja na snagu novog Zakona većinu naslova smo prebacili i izradićemo u suradnji sa BIGZ-om (Školskom knjigom) jer su i pored neisplativosti rada sa niskotiražnim udžbenicima pokazali dobru volju za nastavak suradnje”, kazala je ona.

Dodala je da će od ove godine sav teret i izrade i štampanja pasti na izdavače.

“Preuranjeno je govoriti ali se nadamo i vjerujemo da ćemo se vrlo uskoro izboriti i privesti ovu priču sa udžbenicima do kraja”, kazala je Jasna Vojnić..

Categories Vesti