fbpixelnoscript

Verbić: Potrebno je uvesti informatiku u formalno obrazovanje

BEOGRAD, 26. februara 2016. (Beta) – U Srbiji se IT tehnologije u neformalnom obrazovanju podjednako dobro koriste kao bilo gde u svetu, dok je u formalnom obrazovanju problem to što ne postoji predmet “informatika” u školama, rekao je danas ministar prosvete Srdjan Verić.

“To nam je prvi zadatak da rešimo. U planu koji ima previše predmeta da se nadje mesto i za informatiku. To nam je obaveza i za buduću generaciju”, rekao je Verbić novinarima pre početka konferencije “Nove tehnologije u obrazovanju” u beogradskom Belekspo centru.

On je kazao da za današnju konferenciju koja je, kako je rekao, “festival izuzetnih edukatora” postoji “neverovatno interesovanje”.

“Već dve nedelje niko ne može da se prijavi da dobije stolicu u bilo kojoj od ovih sala gde idu programi. Taj pritisak koji osećamo, to je pritisak izuzetno motivisanih nastavnika i izuzetno motivisanih ljudi koji se bave neformalnim obrazovanjem”, kazao je ministar prosvete.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif ocenio je da je ova konferencija najveći dogadjaj u ovoj sferi u ovom delu Evrope.

“Danas se okupljamo u Beogradu već treći put u ovom formatu. Imamo 5.000 učesnika, 150 radionica, predavanja, 19 novih britanskih firmi koje su po prvi put u regionu. To sve znači da ako radite u ovoj oblasti treba biti u Beogradu”, kazao je Kif.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je za to ministarstvo korišćenje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju pitanje od strateškog značaja.

Ona je najavila da će resorno ministarstvo u ovoj godini utrošiti 210 miliona dinara za povezivanje svih škola na AMRES akademsku mrežu i da će na taj način sve škole u Srbiji dobiti besplatan i bezbedan internet.

“Ove godine ćemo za 2.300 nastavnika pružiti mogućnost onlajn akreditovane obuke za upotrebu IKT u nastavi. Pored toga, uključićemo se i u projekat povezivanja na evropsku akademsku mrežu svih škola i raznih kulturnih institucija u Srbiji. Za taj projekat ćemo izdvojiti 150 miliona dinara”, navela je Tatjana Matić.

Cilj konferencije je osavremenjivanje i unapredjenje kvaliteta obrazovanja uz upotrebu novih tehnologija, a skup je organizovao Britanski savet u Beogradu, dok je ambasada Velike Britanije jedan od glavnih partnera u orgnizaciji.

Categories Vesti