fbpixelnoscript

Verbić: Nov zakon o udzbenicima predviđa jeftinije knjige

BEOGRAD, 14. aprila 2015. (Beta) – Predlog novog Zakona o udzbenicima, koji između ostalog treba da definiše maksimalnu cenu udzbenika uskoro će se naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, najavio je danas ministar prosvete Srđan Verbić.

“Zakon je prošle nedelje dobio ‘zeleno svetlo’ Vlade i u narednim nedeljama treba da bude u Skupštini. Kada bude stupio na snagu, udzbenici će biti jeftiniji”, rekao je Verbić novinarima posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju o programu akademske razmene Fulbrajt.

Prosečna cena kompleta udžbenika je od 10.000 do 18.000 dinara, a Verbić je naglasio da će efekat novog zakona osetiti ne samo roditelji zbog niže cene, već i đaci zbog njihovog kvaliteta.

Po njegovim rečima, zakon će precizno definisati koji su obavezni udzbenici, odnosno šta treba da sadrži udzbenički komplet, te će se uvesti red na tržište gde je zastupljeno 79 izdavača.

“Mi imamo slobodno tržište i svesni smo da je potrebna određena revizija. Tržište sa 79 izdavača sa licencom, mora da doživi određene promene, pre svega kako bi se zaštito budzet građana”, rekao je Verbić.


Ove školske godine došlo je do promene u dodeli besplatnih udzbenika, pa pravo na takve udzbenike imaju samo socijalno ugrožene porodice.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do aprila meseca stiglo je između 145.000 i 150.000 prijava za besplatne udžbenike.

Categories Vesti