fbpixelnoscript

Verbić: Medju nastavnicima bilo i onih koji to nisu

BEOGRAD, 17. marta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je da incident koji se dogodio na protestu sindikata prosvete ispred Ministarstva prosvete u Beogradu gde ga je neko danas isprskao vodom, nije shvatio kao fizički napad.

“Moja obaveza je bila da se vidim sa nastavnicima oči u oči. Ne znam kakva je praksa inače. Ovaj resor mora da se vodi transparentno. Ministar nema prava da se skriva i da se ponaša autistično. Problemi koji postoje moraju da budu jasni svima, a način na koji se rešavaju moraju da budu jasni”, rekao je Verbić novinarima posle sastanka s predstavnicima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije koji štrajkuju.

On je ocenio da se u prosveti stvari predugo odlučuju pod pritiskom.

Ministar Verbić došao je danas u park Manjež, prekoputa Ministarstva, gde su sindikati protestvovali kako bi pozvao predstavnike sindikata na razgovor.

Predstavnici sindikata su pozvali ministra da se popne na binu i govori nastavnicima, ali je ministar krenuo ka zgradi Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

U tom trenutku je neko od okupljenih poprskao Verbića vodom, a predstavnici sindikata su pozvali na “dostojanstvo i mir”.

“Ja to nisam doživeo kao fizički obračun. Nastavnici imaju razloge za svoje nezadovoljstvo, ali tu vidim i neke koji nisu nastavnici, medju njima. Isti likovi su bili i na studentskim protestima”, kazao je Verbić.

On je rekao da je njemu važno da nastavnici znaju da su njihovi problemi svaki dan na dnevnom redu.

Verbić je rekao da danas ni jedna škola nije zatvorena i da je u štrajku gotovo isti broj kao i juče.

“Nadam se da ovi ljudi imaju plan nadoknade za izgubljene časove”, kazao je Verbić.

On je kazao da su direktori škola u teskom položaju i da nemaju mehanizme za nagradu i kažnjavanje zaposlenih.

“Bilo bi dobro kada bi direktori imali malo veću moć da naprave razliku izmedju boljih i lošijih nastavnika”, kazao je on i dodao da direktori treba da gledaju evidenciju koji nastavnici rade i da tako obraćunaju platu.

Na pitanje da li je štrajkom nastavnika ugrožen završtak školske godine, Verbić je kazao da će se “školska godina svakako završiti na ovaj ili onaj način”.

“šta god da se desi, djaci moraju da nastave školovanje i da predju u sledeći razred”, kazao je on.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata štrajkuju od 17. novembra.

Categories Vesti