fbpixelnoscript

Verbić: Ko ne zaključi ocenu, taj je promašio profesiju

BEOGRAD, 25. marta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da neće dozvoliti da se na kraju školske godine ne zaključe ocene đacima, kao i da su direktori u obavezi da pokrenu disciplinske postupke protiv nastavnika koji su se ponašali nezakonito.

“Da li mislite da će bilo ko dozvoliti da se ne zaključe ocene i da se školska godina ne završi regularno. To niko neće dozvoliti”, rekao je Verbić novinarima u Beogradu, posle sastanka sa predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

On je kazao da umesto nastavnika koji ne žele da zaključe ocene, to po zakonu može da uradi nastavničko veće.

“Ako neko iz obrazovnog sistema neće da zaključi ocenu, ja mislim da je taj promašio profesiju”, ocenio je ministar.

Upitan da li ministarstvo ima dokaze da su nastavnici u pojednim školama napadali jedni druge, zbog čega je najavio pokretanje disciplinskih postupaka, Verbić je odgovorio da nema konkretne dokaze, već samo informacije.

On je kazao da se radi na pojedinim slučajevima i precizirao da disciplinske postupke ne pokreće Ministarstvo, već direktori škola.

“Disciplinski postupci su obaveza direktora ukoliko postoji ponašanje koje ugrožava rad škole na nezakonitn način i ja se nadam da dirketori znaju šta su njihovi zaposleni radili”, rekao je on.

Verbić je naglasio da plate zaposlenima u prosveti nisu smanjene, već da oni nisu isplaćeni za ono što nisu radili.

“Sami organizatori štrajka kažu da više od 130 časova nije odrađeno, zašto bi to bilo isplaćeno”, rekao je on.

Odbacio je navode da se pričom o višku zaposlenih vrši pritisak na prosvetare koji su u štrajku i istakao da su na rešavanju tog
problema insistirali sami sindikati.

“Priča o višku zaposlenih nema veze sa štrajkom”, kazao je Verbić i dodao da deca zbog štrajka trpe posledice koje sada ne mogu da se isprave.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Prema procenama ta dva sindikata, skraćena nastava odvija se u oko 500 škola u Srbiji.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Categories Vesti