fbpixelnoscript

USPRS: Većina škola jutros obustavila rad

BEOGRAD, 23. marta 2015. (Beta) – Većina škola koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika jutros su počele jednodnevnu obustavu rada zbog smanjenja plata, rekao je za agenciju Beta predsednik tog sindikata Dragan Mijatović.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da su rad obustavile škole u Čačku, Gornjem Milanovcu i Kruševcu, čiji zaposleni nisu ni dobili februarsku platu.

“U pedeset škola u tim gradovima, zaposleni u petak uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito”, rekao je Matijević.

Dodao je da postoje primeri da su prosvetni radnici koji su bili u štrajku dobili punu platu, kao i oni kojima je u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete plata smanjena do 33 odsto.

“Umanjenje plate zavisi od direktora i školske uprave, pa je tako nastao nered. Prosvetni radnici koji nisu dobili platu, verovatno će rad obustaviti i sutra”, kazao je Matijević.

Osim Unije sindikata prosvetnih radnika, obustavu rada za danas najavili su i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali u tom sindikatu još nemaju precizne podatke o školama koje su radikalizovale štrajk.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se “informišu o posledicama štrajka”

Categories Vesti