fbpixelnoscript

USPRS: Škole u Zaječaru duguju EPS-u više od 17 miliona dinara

BEOGRAD, 28. jul 2016. (gradskibiro.rs) – Predsednik GO Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zaječar Goran Manojlović izjavio je da 18 zaječarskih škola zbog neplaćenih računa za struju duguje 17,7 miliona dinara Elektroprivredi Srbije.

Manojlović je za Gradski biro rekao da i da su računi šest škola u ovom gradu blokirani  zbog 5,7 miliona dinara duga za komunalne usluge, ali i druga potraživanja.

Prema njegovim rečima, problem zbog kojeg je ugrožen normalan rad škola nastao je zbog toga što lokalna samouprava ne pokriva troškove obrazovnih ustanova za komunalne usluge, iako je to u njenoj nadležnosti.

Manojlović je naveo i da će prosvetari iz Zaječara podneti tužbe protiv opštine Zaječar jer im duguje 10 miliona dinara zbog neisplaćenih troškova prevoza i jubilarnih nagrada.

“Početkom maja održan je sastanak direktora osnovnih škola, predsednika sindikata i pomoćnika gradonačelnika za obrazovanje Vladislava Milojevića. Tražili smo da se napravi dinamika isplate i krene sa isplatom kako bi izbegli tužbe i ponovne blokade škola. Do pomaka nije došlo, a stav gradskog odbora Unije Zaječar je da će svi prosvetari u avgustu pokrenuti tužbe, jer od datih obećanja gradske vlasti nema ništa”, kazao je on.

Računi 16 zaječarskih škola do aprila su bili u blokadi. Prosvetari su tad upozoravali da škole u Zaječaru duguju 192 miliona dinara za različite troškove.

Nakon što su zaposleni u deset škola tada u potpunosti obustavili rad, opština je uplatila deo duga.

“Iako je od aprila meseca prošlo samo tri meseca kada su sve škole u Zaječaru odblokirane i kada su dobile telefone i internet, situacija ni sada u ovom trenutku nije ništa bolja”, ocenio je Manojlović.

Categories Vesti