fbpixelnoscript

Usaglašen tekst kolektivnog ugovora

BEOGRAD, 20. januara 2015. (Beta) – Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata i Ministarstva prosvete usaglasili su danas tekst kolektivnog ugovora, ali time nije okončan štrajk prosvetnih radnika, već se očekuje potpisivanje posebnog sporazuma, izajvio je predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović.

Kako je Jović rekao agenciji Beta prosvetari su posebnim kolektivnim ugovorom izdejstvovali uslove slične zaposlenima u zdravstvu.

“Očekujemo potpisvanje kolektivnog ugovora u četvrtak, kada bi Vlada trebalo da nam predoči i predlog sporazuma o našim ostalim zahtevima”, kazao je Jović.

On je precizirao da prosvetari traže izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, uredjenje platnih razreda i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanaja i vaspitanja.

“Sporazumom treba oročiti usvajanje ovih bitnih propisa”, kazao je Jović.

On je precizirao da će se nakon što Vlada ponudi predlog sporazuma o njemu izjasniti i predsedništva sindikata.

On je naveo i da danas usaglašeni tekst posebnog kolektivnog ugovora podrazumeva da u prosveti prvo bude rasporedjen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predvidja se raspisivanje konkursa.

Takodje, pored dosadašnjih jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada, predvidjena još jedna za 35 godina staža u prosveti.

Pregovori izmedju četiri reprezentativna prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se danas, a uporedo sa time nastavlja se i štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta.

Za djake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počelo drugo polugodište, a u delu škola nastavljen je protest skraćenjem časova na 30 minuta.

Nastava u prvom polugodištu je, i pored štrajka prosvetnih radnika, završena regularno, a ocene su u svim školama zaključene.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su najavili i da che 27. januara, na dan školske slave, održati “Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beograd.

Categories Vesti