fbpixelnoscript

U 15 beogradskih gimnazija zvono na 30 minuta

BEOGRAD, 3. marta 2015. (Beta) – Petnaest beogradskih gimnazija je u štrajku i u gotovo svima se zvoni na 30 minuta, saopšteno je danas iz Foruma beogradskih gimnazija.

U štrajku su: Prva, Peta, Šesta, Sedma, Osma, Deveta, Deseta, Sportska, Dvanaesta, Trinaesta, Četrnaesta, Petnaesta, “Sveti Sava”, Matematička i Lazarevačka gimnazija.

“To govori da direktori škola ne dele mišljenje i preporuku ministra prosvete (Srdjana Verbića) da je celishodno da se zvoni na 45 minuta, u situaciji kada skoro svi zaposleni štrajkuju, a samo iz razloga “da se guši buna”, navodi se u saopštenju.

Po nalogu Sindikata radnika u prosveti Srbije i Foruma beogradskih gimnazija, u beogradskim gimnazijama se organizuju sastanci sindikalnih organizacija, na kojima se diskutuje o nalogu ministra prosvete da škole zvone na 45 minuta i da se radnicima odbije 16,5 odsto od plate zbog učešća u štrajku.

U saopštenju se navode zaključci sa sastanaka sindikalnih organizacija gimnazija.

Sindikalna organizacija Matematičke gimnazije navodi da je preuzela odgovornost i donela odluku da se nastavi sa tridesetominutnom satnicom, a da se uputi apel odgovornim pregovaračima i resornom ministru da ponude kompromisno rešenje, a ne puko obećanje.

I zaposleni u Sportskoj gimnaziji su se složili konsenzusom, da nema razloga za bojazan zbog oduzimanja od plate, već da su spremni su da sačuvaju obraz, pa samim tim, nastavljaju štrajk.

“Ma, nek nam uzme i tih 7.260 dinara! Štrajkujemo i dalje!”, poruka je zaposlenih Desete beogradske gimnazije, a i iz ostalih gimnazija, kako se navodi u saopštenju Foruma, stižu slične vesti.

Od ukupno četiri reprezentativna sindikata prosvete, u štrajku skraćenjem časova na 30 minuta ostala su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Štajk u prosveti je počeo 17. novembra.

Granski sindikat Nezavisnost i Sindikat obrazovanja Srbije nedavno su sa Ministarstvom prosvete potpisali Posebni kolektivni ugovor i prekinuli štrajk dok druga dva sindikata nastavljaju štrajk tražeći poboljšanje materijalnog poloožaja prosvetnih radnika.

Categories Vesti