fbpixelnoscript

Takmičenje učeničkih kompanija

NOVI SAD, 19. marta 2015. (RTV.rs) – Danas u tržnom cetru BIG u Novom Sadu održano je Regionalno takmičenje učeničkih kompanija, koje je jedan od programa organizacije “Dostignuća mladih” u Srbiji. Učestvovali su srednjoškolski timovi iz Vojvodine i Beograda.

“Učenička kompanija”’ jedan je od najpoznatijih programa “Dostignuća mladih’” u Srbiji na osnovu kojeg se srednjoškolci najlakše mogu upoznati sa osnovama ekonomskog obrazovanja. Učenici u svojim malim kompanijama u toku školske godine stiču potrebna znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu, i svoju kompaniju vode od osnivanja do zatvaranja.

“Ovde učestvuje 24 tima iz regiona Vojvodine i regiona Beograda, i takmičiće se kao dve odvojene kategorije zato što pobednici tih regionalnih idu na nacionalno takmičenje. Iz Vojvodine imamo manji broj škola ove godine i možda je ovo dobra prilika da pitamo Vojvođane i sve strukture zašto Vojvodina ove godine ima manje kompanija nego obično i zašto Vojvodina zaostaje za jugom Srbije”, rekao je izvršni direktor “Dostignuća mladih” u Srbiji Darko Rovčanin.

Organizacija “Dostignuće mladih” u Srbiji prisutna je deset godina, a ovogodišnjim takmičenjem je na neki način obeležen jubilej. Svake godine je primetan sve veći broj učenika i kompanija koje učestvuju u tom programu.

“Ja sam u organizaciji ,Dostignuća mladih od 2009. godine. Ono što bih istakla, to je pozitivni uticaj upravo na mlade ljude i usmerava ih da već u svojim mladim godinama, odnosno u srednjoj školi, već počnu da razmišljaju o svojoj budućnosti”, rekla je profesorka Biljana Mirić.

Tom prilikom bili su izloženi proizvodi učeničkih kompanija, koji su mogli i da se kupe. Konačnu ocenu dao je žiri sastavljen od predstavnika poslovnog sektora, medija i predstavnika državne uprave.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti