fbpixelnoscript

SRPS i Unija: Umanjene plate prosvetarima u štrajku

BEOGRAD, 27. februara 2015. (Beta) – Predstavnici Sindikata radnika u prosveti i Unije sindikata prosvetnih radnika saopštili su danas da je Ministarstvo prosvete uputilo dopis direktorima škola da se zaposlenima koji su u zakonitim štrajku od 19. februara isplati umanjena zarada.

“Umanjenje zarade koje proistekne zbog smanjenja časova rada usled štrajka nije disciplinska mera koja se izriče zaposlenom za povredu radne dužnosti, već predstavlja primenu navedenih zakonskih odredaba”, piše u dopisu Ministarstva koji su predstavnici sindikata podelili na konferenciji za novinare.

Dodaje se da se zarada obračunava po evidenciji koja se vodi u školi, i da zaposleni “za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u sstrajku”.

U Uniji procenjuju da je u štrajku koji je ušao u četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih u oko 700 škola.

U dopisu Ministarstva školskim upravama i direktorima škola se navodi da je neophodno da direktori škola organizuju nastavu tako što će za kraj šasa zvoniti po isteku 45 minuta, koliko po
propisima traje čas, a nastavnici koji su u zakonitom štrajku, mogu da prekinu nastavu nakon 30 minuta.

Dopis je od 25. februara i usledio je nakon ssto su Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije potpisali Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o regulasnju stanja u prosveti i prekinuli štrajk.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković istako je da je Ministarstvo prosvete uslovilo sindikate da će potpisati kolektivni ugovor, ako potpišu Sporazum.

Brajković je istakao da su to razliccita dokumenta. “Oni nemaju pravo da nam ne dozvole da potpišemo kolektivni ugovor”, rekao je Brajković i dodao da su se SRPS i Unija prosvetnih radnika Srbije zbog toga obratili Vladi Srbije, Međunarodnoj organizaciji rad, zaštitniku građana i ministru rada i zapošljavnja Aleksandru Vulinu, i najavio da pokretanje sudskog procesa protiv ministra prosvete.

Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije rekla je da je zahtev tog sindikata i SRPS-a da se potpiše poseban Kolektivni ugovor, uz aneks Sporazuma po kojem će biti preciziran datum isplate i iznos koji će biti isplaćen nastavnicima umesto formulacije “iznos u visini do jedne zarade”.

Advokat Branko Pavlović kazao je da različito postupanje prema reprezentativnim sindikatima predstavlja diskriminaciju i kršenje Ustava i zakona.

Categories Vesti