fbpixelnoscript

Škola astrofizike i škola mašinskog učenja

BEOGRAD, 29. jula 2015. (gradskibiro.rs) – U Istraživačkoj stanici Petnica počele su dve međunarodne škole za studente – škola astrofizike i škola mašinskog učenja, saopšteno je iz te istraživačke stanice.

Ti programi okupljaju učesnike iz celog sveta i organizuju se na engleskom jeziku.Istraživačka stanica Petnica nastavlja tradiciju organizovanja i programa za studente redovnih i postdiplomskih studija. Programi se organizuju u saradnji sa relevantnim partnerima. Ovoga puta su to Majkrosoftov centar za razvoj, Institut za teorijsku fiziku i Centar za napredne studije iz Trsta.

“Koncept ovih programa za studente je postavljen tako da ih osmišljavaju naši nekadašnji polaznici, a sada naučnici i članovi razvojnih tehnoloških timova. Oni prave program rada, ali još važnije, oni dovode svoje kolege, mentore i profesore sa prestižnih institucija širom sveta. Tako imamo predavače iz Majkrosofta, sa MIT, Prinstona, ETH, Kembridža…”, naveo je rukovodilac Programa u Istraživačkoj stanici Nikola Božić.

Škola astrofizike je nastavak trogodišnjeg programa pod nazivom “Petnički letnji institut“, a predavači su mladi doktori nauka iz Nemačke, Italije, SAD, Slovenije, Hrvatske i Švajcarske.

Po prvi put ove godine u saradnji sa Majkrosoftovim razvojnim centrom Petnica organizuje i školu naprednog programiranja posvećenu mašinskom učenju, jednom od najmodernijih oblasti računarske nauke.


“Veliko mi je zadovoljstvo što sada mogu da donesem nove programe u Petnicu, i dobre predavače, i da svo svoje iskustvo koje sam stekao dam na raspolaganje sadašnjim polzanicima u Petnici. Na neki način to je moje oduživanje Petnici za ono što je ona meni dala kad sam bio srednjoškolac”, rekao je fizičar sa Univerziteta Prinston u SAD Marko Simonovć.

 Kroz ove dve škole u Petnici će proći oko 50 učesnika i 30 predavača sa svih kontinenata.