fbpixelnoscript

Sindikati: Skraćeni časovi u 660 škola

BEOGRAD, 24. februara 2015. (Beta) – Skraćenjem časova na 30 minuta u Srbiji je u štrajku oko 450 škola Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i oko 210 škola Sindikata radnika u prosveti Srbiji, saopšteno je danas iz ovih sindikalnih organizacija.

Kako je saopšteno, Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je da se pojača štrajk nastavnika, posebno u beogradskim školama u kojima je, kako je ocenjeno, slab odziv.

U beogradskom Domu sindikata danas je održan skup kojem je prisustvovalo više od 100 predstavnika beogradskih škola, članica Foruma beogradskih gimnazija, Foruma srednjih stručnih škola Beograda i Sindikata obrazovanja Beograda.

Ocenjeno je da je procenat beogradskih škola u štrajku isuviše nizak, jer je od 170 škola SRPS-a, u štrajku svega 71. Od ostalih škola, u štrajku je još oko 35 škola USPRS-a. To ukupno čini 106 škola, što je 40 odsto od ukupnog broja.

Što se tiče nespremnosti ministra prosvete Srdjana Verbića da omogući svim sindikatima da potpišu kolektivni ugovor, a ne samo onima koji su potpisali Sporazum, konstatovano je da ministar Verbić ne radi u skladu sa zakonom.

Odlučeno je da Sindikat radnika u prosveti uputi pismo Vladi Srbije sa zahtevom da ovlasti nekog drugog predstavnika Vlade za potpisivanje PKU, kako bi se i drugim sindikatima pružilo to pravo.

“Potpisivanje PKU ne može biti uslovljeno potpisivanjem Sporazuma o prekidu štrajka, jer to predstavlja kršenje prava radnika u štrajku”, navedeno je u saopštenju.

Četiri prosvetna sindikata su počela štrajk 17. novembra prošle godine, a u međuvremenu dva sindikata potpisala su posebni kolektivni ugovor i prekinula štrajk.

Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti i dalje traže ispunjenje zahteva za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika, dok vlada tvrdi da za to nema sredstava.

Categories Vesti