fbpixelnoscript

Šarčević: Vrata za saradnju sa sindikatima ostaju otvorena

BEOGRAD, 11. novembra 2016. (Beta) –  Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je povodom najava da će sindikati prosvete 17. novembra održati štrajk upozorenja da su vrata za saradnju sa sindikatima prosvete i dalje otvorena.

“Šta im je obećao moj predhodnik 2015. godine, šta nije ispunjeno? Da li ste vi prečuli informaciju. Da je 6,5 odsto više od svih drugh sa pet odsto. Da li je sad odmah trebalo na 12, a ostali na dva? Mislim da to ne bi bilo fer. Da li će u svakom narednom povećanju doći do sustizanja, biće, i to oni znaju dobro”, kazao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je rekao da je kada je došao na funkciju pozvao sve sindikate na saradnju.

“Formirali smo zajedničke timove koji će se baviti tehnološkim viškovima. Ni jednom nisam dobio odgovor gde ima problem da intervenišem. I odjednom neki sindikati izjavljuju da ništa nije preduzeto. Bogami se varaju. Mi smo pre dva dana poslali centralnu komisiju u Leskovac i celu oblast smo prečešljali. A tamo gde imaju sumnje moraju da daju”, kazao je Šarčević.

USPRS je najavio da će svi zaposleni, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u 736 škola stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja 17. novembra i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Kao razlog navedene su, izmedju ostalog, male plate i neisplaćene jubilarne nagrade.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je na konferenciji za novinare da prosvetni radnici ne žele da budu gradjani drugog reda i da traže povećanje plata od 12 odsto ili 30 odsto iznad republičkog proseka zarada.

Štrajk upozorenja najavio je i Sindikat radnika u prosveti Srbije, SRPS.

Categories Vesti