fbpixelnoscript

Radovi u kragujevačkim školama za uštedu energije

KRAGUJEVAC, 9. avgusta 2017. (Beta) –  U cilju uštede energije, u Osnovnoj školi “Stanislav Sremčević” u toku su radovi na zameni stolarije, unutrašnjeg osvetljenja i unapredjenje sistema daljinskog grejanja, čija je ukupna vrednosti 22,5 miliona dinara.

Za energetsku efikasnost u ovoj školi 15 miliona obezbedjeno je iz državnog budžeta, odnosno Budžetskog fonda za unapredjenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, a grad grad Kragujevac je obezbedio 7,5 miliona dinara.

Energetska menadžerka grada Kragujevca Ana Radojević rekla je agenciji Beta da je u toku i priprema projektne dokumentacije za energetsku sanaciju u Osnovnoj školi “Prota Stevan Popović” u selu Čumić, gde će biti zamenjen sistem grejanja, stolarija, uradjena izolacija zgrade i prelazak sa grejanja na struju na grejanje na pelet.

Na taj način postići će se ušteda od milion dinara godišnje.

U protekle dve godine sprovedeno je niz projekata iz oblasti energetske efikasnosti, od edukacija i mera za racionalno korišćenje električne i toplotne energije, do energetske sanacije školskih objekata.

“Zahvaljujući sredstvima države i grada Kragujevca, u toku 2016. godine obnovljeno je 10 kragujevačkih škola, a ukupna vrednost radova bila je više od 220 miliona dinara”, rekla je Radojevićeva.

U šest osnovnih i četiri srednje škole zamenjena je stolarija i obavljena izolacija objekata, a u svaku školu je u ove radove uloženo po 10 do 50 miliona dinara.

“Na taj način su ovi objekti unapredili svoje energetske karakteristike i podigli svoj energetski razred najmanje za jedan nivo. Tako će i računi za grejanje biti niži za bar 30 odsto”, istakla je ona.

Program energetske efikasnosti sproveden je u srednjoj Politehničkoj, Prvoj tehničkoj, Turističko ugostiteljskoj školi “Toza Dragović” i Drugoj gimnaziji, kao i u osnovnim školama “Moma Stanojlović”, “Živadinka Divac”, “Treći kragujevački bataljon”, “Мilutin i Draginja Todorović”, “19. октоbar” u Maršiću i odeljenju škole “Мilutin i Draginja Todorović” u Ilićevu.

“Nastavićemo sa ulaganjem u modernizaciju sistema daljinskog grejanja u školama radi uštede toplotne energije i merama za smanjenje potrošnje električne energije u javnim objektima. U školama će se ugradjivati merno-regulaciona oprema u podstanice i termostatskih ventila što će omogućiti isključivanje daljinskog grejanja kada se učionice ne koriste”, rekla je Radojevićeva.

U te aktivnosti je 2016. i 2017. godini grad Kragujevac uložio 3.700.000 dinara. ;