fbpixelnoscript

Protest u Smederevu zbog prinudne uprave u Giumnaziji

SMEDEREVO, 4. marta 2015. (Beta) – Profesori smederevske gimnazije i učenici sedam odeljenja četvrtog razreda protestnom povorkom su odgovorili na odluku Ministarstva prosvete Srbije o uvođenju prinudne uprave u Gimnaziji, smenjivanju direktora i Školskog odbora.

Uz to, u znak protesta časovi su skraćeni na 30 minuta.

Nekadašnji učenici, sada predavači na inostranim univerzitetima, u pismu podrške su istakli da je Gimnazija u Smederevu “uvek bila poznata po kontinuirano kvalitetnom profesorskom kadru koji je, zajedno s đacima, donosio mnogobrojne nagrade s republičkih i saveznih takmiccenja”.

“Naša gimnazija je uvek bila poznata i po vrednim đacima, koji su postali uspešni poslovni ljudi, a ovim činom je ugled naše škole uprljan gestom čiste lične koristi i otvorenog nepotizma”, smatraju 24 potpisnika zaposlena u Barseloni, Frankfurtu, Luksemburgu, Milanu, Cirihu, Bernu, Antverpenu i Lozani i na Novom Zelandu.

U protestnoj povorci nisu bili i učenici nižih razreda jer su maloletni.


Profesori ne daju izjave medijima već novinare upućuju da na školskoj tabli čitaju saopštenja.

Posle konkursa i izbora Milutina Vučkovića na mesto direktora po peti put, gradska prosvetna inspekcija zatražila je od Ministartsva prosvete da se u Gimnaziju uvede prinudna uprava i razreše dužnosti organi škole.

Obrazloženje za tako radikalnu meru je mišljenje inspektora da je direktor ometao konstituisanje novog Školskog odbora.

U saopštenju kolektiva Gimnazije, koje je na skupu je pročitala profesorka Dragana Marinković kaže se da su nastavnici pod pritiskom “vršioca direktora Radmile Trajkovich i lokalnih moćnika” i da im se preti “zatvaranjem Gimnazije i otpuštanjem”.

Ministar prosvete Srdjan Verbić usmeno je obećao da će se sa smederevskim profesorima sastati u četvrtak, 5. marta.

Categories Vesti