fbpixelnoscript

Prosvetari najavili štrajk za 17. novembar

BEOGRAD, 8. novembra 2016. (Beta) – Svi zaposleni, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) u 736 škola stupiće u jednodnevni štrajk upozorenja 17. novembra i časovi će biti skraćeni na 30 minuta, zbog malih plata i neisplaćenih nagrada, rekla je danas predsednica tog sindikata i članica Štrajkačkog odbora Jasna Janković.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da prosvetni radnici ne žele da budu gradjani drugog reda i da traže povećanje plata od 12 odsto ili 30 odsto iznad republičkog proseka zarada.

“Zakazali smo štrajk jer ništa nije ispunjeno iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan u aprilu prošle godine sa ministrima Srdjanom Verbićem i Kori Udovički”, rekla je Janković.

Prema rečima Jankovićeve, zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika trebalo je da se isplate nagrade, ali to nije ispunjeno s obrazloženjem da Zakon o budžetu ne dozvoljava.

“Prošle godine prosvetni radnici su dobili sramnu pomoć od 7.000 dinara, tek posle štrajka upozorenja. Država se obavezala i da će posebnim zakonom urediti plate zaposlenih u javnom sektoru čime bi se poboljšao položaj zaposlenih u javnom sektoru, a time i u prosveti, ali ni to nije učinjeno”, rekla je Janković i dodala “da prosvetni radnici žive izuzetno loše”.

 rekao je da su plate prosvetnih radnika sada 13,5 odsto niže od republičkog proseka.

“Sa najavljenim povećanjem plata od šest-sedam odsto zarade će se nominalno vratiti na nivo iz novembra 2014. godine. Da bi se plate realno vratile na nivo pre smanjenja od deset odsto u novembru 2014. godine, potrebno je povećanje od 12 odsto jer je inflacija u prethodne dve godine bila 4,2 odsto”, rekao je Adžić.

On je dodao da ni sa povećanjem zarada od 12 odsto zarade prosvetnih radnika neće dostići nivo republičkog proseka koji je u avgustu bio 45.286 dinara, a prosečne plate u prosveti su 39.924 dinara.

Prema rečima Adžića, svaki nastavnik je u prethodne dve godine zbog smanjenja plata izgubio preko 90.000 dinara, a u budžetu je ostalo 7,2 milijarde dinara.

“Pošto nema izgleda da će se skoro pimenjivati Zakon o platnim razredima tražimo hitne izmene Uredbe o koeficijentima i da odnos plata prvog, četvrtog i sedmog stepena bude 1:2:4”, rekao je Adžić.

On je istakao da nisu ispunjeni ni drugi zahtevi – da se u budžetu povećaju izdvajanja za obrazovanje, izmene članovi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na način zapošljavanja, kao i da se predstavnicima reprezentativnih sindikata omogući uvid u realizaciju i praćenje budžeta.

Član Štrajkačkog odbora Dobrivoje Marjanvić rekao je da se preuzmanjem radnika i ukrupnjavanjem normi u budžetu mogu postići značajne uštede i da se, preuzimanjem 11.000 radnika u prethodne dve godine, uštedelo 3,5 milijardi dinara.

“Kako se može štedeti najbolje pokazuje primer da 39 učitelja prima platu, a ne radi jer su tehnološki višak a istovremeno postoji 785 slobodnih mesta. Tim učiteljima se godišnje isplati 230.000 evra”, rekao je Marjanović i dodao da se 200 direktora oglušilo o propise o preuzimanju radnika.

Categories Vesti