fbpixelnoscript

Potpisan sporazum, okončava se štrajk u prosveti

BEOGRAD, 24. aprila 2015. (Beta) – Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je saopštila da je danas donela preporuku za sporazum, uz njeno posredovanje, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavnika dva sindikata prosvete koji su štrajkovali pet meseci.

Tako nakon štrajka skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta, predstoji da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) s Ministarstvom potpišu sporazum kojim će biti okončan petomesečni štrajk prosvetnih radnika u Srbiji.

“Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova u martu je doprinela ponovnom otpočinjanju i današnjem uspešnom okončanju pregovora Minstarstva prosvete i dva reprezentativna sindikata u prosveti koji, po završetku prethodnog pregovaračkog ciklusa, nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor, niti Sporazum o rešavanju spornih pitanja”, rekao je miritelj Agencije za mirno rešavenje radnih sporova koji je posredovao u ovom postupku, Živko Kulić.

Dodao je da je posredovanje Agencije bilo u najboljem interesu ne samo strana u sporu, već, pre svega, učenika i njihovih roditelja.

Predstavnici Ministarstva prosvete i sindikati u štrajku su najavili da očekuju da će do početka naredne nedelje biti potpisan i Poseban kolektivni ugovor, čime se štrajk i zvanično okončava.

Categories Vesti