fbpixelnoscript

Obeležava se 160 godina rodjenja naučnika Nikole Tesle

BEOGRAD, 10. jula 2016. (Beta) – Nizom aktivnosti danas će biti obeleženo 160 godina rodjenja naučnika Nikole Tesle, a biće otkriven i spomenik tom naučniku u Karadjordjevom parku u Beogradu.

Spomenik Nikoli Tesli na platou izmedju Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije otkriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Osim spomenika, na Kalemegdanu će biti predstavljena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara.

Replika koristi najsavremeniju tehnologiju i može raditi u više režima, “a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa”.

Na Kalemegdanu će biti održana i edukativno-zabavna igra “Tesla soba” koju organizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), a u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba “Doživi Teslu” sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

U toku dana, u sportsko-rekreativnom centru “Pionirski grad” na Košutnjaku biće organizovana manifestacija “Tesla dan”.

Takodje, u Srbiji se na Teslin rodjendan obeležava i Dan nauke u okviru kog su organizovane različite radionice, izložbe, ulični eksperimenti i druge manifestacije, kojima se populariše nauka.