fbpixelnoscript

Nova škola za 48 djaka u Tutinu uz podršku EU i Švajcarske

TUTIN, 30. maja 2017. (Beta) – U tutinskom selu Zapadni Mojstir počela je izgradnja Osnovne škole koju će od naredne školske godine pohadjati 48 dece iz tog i okolnih sela.

Sredstva za izgradnju škole – 83.000 evra obezbedile su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a učešće opštine Tutin iznosi 14.600 evra, navodi se u saopštenju tog razvojnog prorama.

Djaci te četvorogodišnje škole, u opštini koja po strukturi stanovništva spada medju najmladje u Srbiji, dobiće novu zgradu od 200 kvadrata i dvorište za sportske aktivnosti.

Predvidjeno je da lokalna zajednica koristi školu za različite kulturne sadržaje.

“Ovo je važan projekat jer će deca u našim selima dobiti adekvatne uslove za obrazovanje. Lokalna samouprava radi sve da obezbedi normalne uslove za život i rad ljudi u ruralnim područjima pa se pored škole radi i na izgradnji puta za Zapadni Mojstir”, rekao je predsednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević.

“EU i Vlada Švajcarske kroz unapredjenje socijalne infrastrukture rade na unapredjenju obrazovanja kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama doprinoseći stvaranju društva sa jednakim šansama za sve”, rekao je regionalni koordinator Evropskog PROGRES a za jugozapadnu Srbiju Nermin Hasanović.

Hasanović je dodao da su EU i Vlada Švajcarske uložile skoro dva miliona evra u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku Srbije što dugoročno doprinosi njihovom društvenom i ekonomskom razvoju, odnosno smanjenju migracije stanovništva.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Opštine obuhvaćene programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitoradja, Kuršumlija, Leskovac Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medvedja, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac – na jugoistoku zemlje.

Categories Vesti