fbpixelnoscript

Nedostaju udžbenici na jezicima manjina

NOVI SAD, 12. maja 2015. (RTV.rs) – Novi Zakon o udžbenicima juče je iznenada povučen iz skupštinske procedure, a za preko 10 hiljada osnovaca, koji samo u Vojvodini imaju nastavu na mađarskom jeziku, ovo odlaganje može značiti da će i ovog septembra u školu sa manje knjiga. U istoj situaciji može se naći i preko tri hiljade đaka koji nastavu pohađaju na slovačkom jeziku.

Podatak koji se godinama pominje jeste da za svaku nacionalnu zajednicu u Srbiji nedostaje u proseku od 30 do 50 udžbenika. Saveti nacionalnih manjina ukazivali su da fale i naslovi koji su već odobreni i koji su se koristili u nastavi, ali zbog nedostatka novca nisu ponovo štampani. U Zavodu za udžbenike, pak, kažu da udžbenika na jezicima nacionalnih manjina ne nedostaje.

“Kada je reč o osnovnom obrazovanju pokrivamo sve predmete i pokrivamo kompletan taj plan o kome se govorila, plan udžbenika. Ima tu jedan, dva, tri naslova na pojedinim jezicima koji nisu u datom momentu možda dostupni učenicima, ali to su uglavnom neke radne sveske koje nisu važne za sam proces obrazovanja”, Romanca Jovanović iz Zavoda za udžbenike.

Kada je reč o školskim udžbenicima, klupko se zapetljava i dalje. U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje napominju da udžbenici na manjinskim jezicima moraju da budu istog kvaliteta i standarda kao i oni na srpskom jeziku

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti