fbpixelnoscript

Na fakultetima neće biti otpuštanja, kaže Ministarstvo prosvete Srbije

BEOGRAD, 13. jula 2017. (Beta) – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je danas saopštilo da na fakultetima neće biti otpuštanja nastavnika i saradnika.

U saopštenju su negirani navodi pojednih medija da će biti otpuštanja na fakultetima zbog Odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme.

“Svi fakulteti će zadržati već zaposlene nastavnike i saradnike, a pojedinima je ostavljen prostor za zapošljavanje novih kadrova”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da “upravo zbog toga nastavni program i akreditacija neće biti ugroženi”. Ministarstvo navodi i da “ne postoji potreba za otpuštanjem ni na osnovu prethodne Odluke (Vlade Srbije) o maksimalnom broju zaposlenih, a naročito ne na osnovu poslednje izmene te odluke”.

Kao primer navodi se Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu koji ima 1020 zaposlenih, dok je odlukom Vlade Srbije moguće da maksimalan broj zaposlenih bude 1040.

“Ista situacija je i na ostalim visokoškolskim ustanovama”, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju piše da je radi podsticanja razvoja IT sektora, Vlada Srbije u maju donela odluku da se na fakultetima koji imaju IT smerove, zaposli 163 nastavnika i saradnika više nego što je predvidjeno odlukom iz 2015.

Categories Vesti