fbpixelnoscript

Ministarstvo prosvete sa sindikatima u petak o isplati naknada za korišćenje godišnjeg odmora iz 2014.

BEOGRAD, 25. maj 2017 (gradskibiro.rs) – Na sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata prosvete i Ministarstva prosvete u petak, 26. maja biće reći o isplati naknada za koriščenje godišnjeg odmora iz 2014.godine, rečeno je u resornom ministarstvu.

“Na sastanku će biti reči o pogrešnom obračunu naknada za godišnje odmore. Naime, Ministarstvo već godinama primenjuje nezakonit obračun godišnjih odmora. Više puta smo im skretali pažnju, i uspeli smo da se u 2016. godini takva računica izmeni i uskladi sa zakonom”, rekao je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić. On je naveo da Ministarstvo prosvete ne pristaje da retroaktivno ispravi obračun godišnjih odmora za 2015. i 2014. godinu.

Sokić je kazao i da su neki sindikati tužili Ministarstvo i da je prva presuda u korist zaposlenog doneta  u Zrenjaninu, pre nekoliko dana.

Sokić je naveo da postoji mogućnost da hiljade profesora tuže Ministarstvo prosvete i zatraže korekciju koja, kako je rekao u proseku iznosi oko 3.000 dinara po jednom zaposlenom.

Prema njegovim rečima, troškovi suda su od 30.000 dinara.

“Sindikati žele da se izbegnu masovne tužbe i smatraju da Ministarstvo treba da uplati svim zaposlenima iznose za koje su oštećeni”, naveo je Sokić.

Prema njegovim rečima, Forum beogradskih gimnatzija će na sastanku u petak predstavljati predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Manjkavost obračuna naknade za odmor je usledila je jer je umesto proseka plate na godišnjem nivou, na osnovu koga bi se obračunao odmor, uziman tromesečni prosek koji je, zbog  umanjenja zarada u prosveti od 10 odsto, bio niži.

Naknada za godišnji odmor je obračunata po staroj metodologiji, uziman je prosek iz tri meseca koja prethode odmoru. Međutim, po sadašnjem Zakonu o radu koji je usvojen 2014. godine, potrebno je obračunati prosek zarade na godišnjem nivou. Tako prosek zarade čini i period pre umanjenja plata za 10 odsto.

Sastanak predstavnika sindikata prosvete i Ministarstva prosvete zakazan je za petak u 8 časova.

Categories Vesti