fbpixelnoscript

Matić žali što Informatika neće biti obavezan školski predmet od jeseni

BEOGRAD, 27. juna 2016. (Beta) – Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izrazila je žaljenje što Nacionalni prosvetni savet (NPS) nije prihvatio predlog Ministarstva prosvete da Informatika i računarstvo od naredne školske godine budu obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski izjavio je ranije danas da Savet nije prihvatio predlog da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine budu obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, ali da su prihvaćene promene nastavnog programa tog predmeta.

Tatjana Matić je pozdravila odluku NPS da prihvati novi nastavni program, ali je izrazila žaljenje što nije doneta i odluka da taj predmet bude obavezan.

Ona je kazala da se “očekivalo da ovaj predmet bude obavezan od petog do osmog razreda, jer smatramo da institucionalna priprema za savremeno okruženje, kada je reč i o profesionalnoj orijentaciji, mora početi od osnovnog obrazovanja”, saopštilo je Ministarstvo.

Ipak, dodala je Matić, “učinjen je veliki korak napred za mlade generacije time što su prihvaćene predložene inovacije u izučavanju informatike i računarstva u duhu potreba savremenog trenutka” .

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije podržavalo je inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koja je imala i podršku poslovnog IKT sektora, za uvodjenje Informatike i računarstva u obavezni nastavni program, a učestvovalo je u radu Radne grupe za definisanje predloga izmena nastavnih planova i programa iz oblasti tehnike, tehnologije i informatike u osnovnim i srednjim školama.

“Nadamo se da će unapredjenje programa u pravcu savremenih tehnoloških promena, voditi i do uvodjenja obavezne informatike u školama u Srbiji u što kraćem roku, kako bi reforma obrazovanja i napori koje Vlada Srbije ulaže u proces osavremenjivanja kako nastave tako i školskih objekata dali puni rezultat”, rekla je Matić

Categories Vesti