fbpixelnoscript

Matematičko takmičenje “Kengur bez granica” održava se u celoj Evropi, u četvrtak, 17. marta.

BEOGRAD, 26. februar 2016. (gradskibiro.rs) – Društvo matematičara Srbije pozvalo je danas sve zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola da se prijave za učešće na medjunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur bez granica”, koje se održava u celoj Evropi, u četvrtak, 17. marta.

Koordinator takmičenja Branislav Popović rekao je danas na konferenciji za novinare da je Srbija jedna, od više od 60 država, u kojoj se organizuje, ovo “pomalo netipično takmičenje” jer se odvija istovremeno u celom svetu, a zadaci su koncipirani da motivišu učenike da logički razmišljaju.

“Glavni cilj ovog takmičenja je da popularizuje matematiku. Biraju se interesantni zadaci, a učenici ih rešavaju u svojim školama. Tridesetak najboljih, a često se desi da taj broj i proširimo, dobijaju medalje i interesantne nagrade. U Rusiji na ovom takmičenju učestvuje preko dva miliona učenika, a naš cilj je da dopremo do svake škole u Srbiji”, dodao je Popović.

U Srbiji, zadaci se osim na srpskom, rade i na madjarskom, rumunskom i slovačkom jeziku.

Zbog velikog interesovanja prijavljivanje za ovogodišnje takmičenje produženo je do 29. februara, a sve informacije mogu se naći na veb stranici Društva matematičara Srbije na: http://kengur.dms.rs

Predsednik Društva matematičara Srbije Vojislav Andrić je istakao da je ovo takmičenje jedan od oblika popularizacije matematike.

“Društvo matematičara Srbije postoji 70 godina i organizuje takmičenja iz matematike i informatike za osnovce i srednjoškolce. Imamo i bogatu izdavačku delatnost, radimo na stručnom usavršavanju nastavnika i trudimo se da što više popularizujemo matematiku”, dodao je Andrić.

Medjunarodno takmičenje “Kengur bez granica” se održava u četvrtak, 17. marta u 10 časova.

Categories Vesti