fbpixelnoscript

Lužanin: Udžbenici za srednju školu niskotiražni, zbog toga nema udžbenika za pojedine predmete

BEOGRAD, 28. januara 2016. (Beta) – Pomoćnik ministra prosvete Zorana Lužanin izjavila je danas da nema udžbenika za 900 predmeta zato što su udžbenici za srednju školu niskotiražni i ne donose profit.

“Imamo ljude koji bi to pisali, ali nije bilo motiva da se izdavači uključe u sve to, a nema ni zakonske obaveze da se to uradi”, izjavila je Zorana Lužanin za RTS.

Do 31. januara otvoren je javni poziv izdavačima za već objavljene udžbenike za osnovnu školu, a Zorana Lužanin navodi da je to “potpuno nova situacija”.

“Izdavači moraju da potpišu saglasnost da će svim učenicima prilagoditi te udžbenike i moraju da prijave maloprodajnu cenu udžbenika. Tako će svi roditelji imati uvid šta se nudi od udžbenika i radnih svezaka”, kazala je ona i dodala da će se ti udžbenici koristiti u naredne tri godine.

Prema njenim rečima, najstrašnije bi bilo da udžbenici završe u kanti za smeće, ovako će generacije poklanjati knjige jedna drugoj.

Pomoćnica ministra je navela da izdavač sada samo priprema udžbenik, a da se očekuje da u izboru učestvuju nastavnici i roditelji.

“Nastavnici će davati stručno mišljenje i moraće da objasne šta je zbog čega izabrano”, kazala je Zorana Lužanin.

Ona je rekla da se očekuje da nastavnici odrede šta će učenici stvarno nositi u škole.

“Očekujemo da školske torbe budu rasterećene 10 do 20 odsto i da budu lakše od 1. septembra”, kazala je Zorana Lužanin.

Categories Vesti