fbpixelnoscript

Jasna Janković (USPRS) Sutra prekid nastave u školama

BEOGRAD, 30. marta 2017 (gradskibiro.rs) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da će sutra članovi tog sindikata organizaovati štrajk prekidom nastave, zbog nepoštovanja Sporazuma o rešavanju problema u prosveti.

“Zahteve upućujemo, ne sadašnjem predsedniku države, niti sadašnjoj Vladi, već onima koji će doći na ta mesta. Poštujte potpisano jer čovek se veže za reč, a Vlada za Sporazum!”, kazala je Janković za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Ona je rekla da predstavnici USPRS nisu prisustvovali sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, na kome su bili predstavnici ostalih sindikata u prosvete SOS, SRPS i GSPRS “Nezavisnost”, jer nisu bili pozvani.

Ti sindikati su 29. marta saopštili da je ministar Šarčević prihvatio predlog ta tri reprezentativna sindikata obrazovanja da plate u prosveti budu povećane za 15 odsto i rekao da će prvi deo povećanja biti u junu, a drugi deo u četvrtom kvartalu ove godine.

“Nepozivanje na sastanak reprezentativnih sindikata prosvete smatramo vrstom nasilja nad članovima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kada se to čini iz Ministarstva prosvete, zaista ne treba da čudi što su nam škole postale ringovi”, kazala je Janković.

Ona je rekla da je najavljeno povećanje plata u prosveti dobra vest “ukoliko nije predizborno licitiranje”.

“Ostaje pitanje, zašto se beži od Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, jer za njega nema para, a na drugoj strani, obavijeno velom tajne, govori o tome da novca ima!”, kazala je ona.

Predsednica USPRS rekla je da su predstavnici tog sindikata čekali poziv za pregovore i pred 17.mart, kada je održan protest i štrajk upozorenja, ali da poziva nije bilo.

“Čekali smo ga i posle 17.marta, a dobili jasne pretnje i poruku da nismo poželjni pregovarači. Valjda je to zato što vlast podsećamo na njihove neispunjene obaveze ?!”, navela je ona.

Categories Vesti