fbpixelnoscript

Inicijativa za izmenu Prvilnika o promeni opisnog ocenjivanja

BEOGRAD, 13. juna 2015. (Beta) – Predsednica Saveza učitelja Srbije Nataša Nikolić Gajić izjavila je danas da je na osnovu istraživanja koje je taj savez sproveo došlo do inicijative za izmenu Prvilnika o evidenciji, odnosno promene opisnog ocenjivanja u prvom razredu osnovne škole, koja će se primenjivati od 1. septembra.

Ona je na Saboru učitelja u Beogradu objasnila da će se u devniku i dalje zadržati “mišljenje o radu i napredovanju učenika”, a da će se za praćenje učenika po oblastima upisivati znak iks.

“Ostalo će postojati u obliku znaka iks u belim poljima kao praćanje, i u sivom kao zaključna ocene”, objasnila je ona i dodala da je inicijativa za promenu načina ocenjivanja nastala nakon istraživanja koje je sprovedeno među 227 učitelja i 760 roditelja.

“Mi ne kažemo da je ovo reprezentativni uzorak, ali je pokazao da dosadašnje opisno ocenjivanje mora da se unapredi. Sačinili smo predlog uputili ga Ministarstvu prosvte, koje je fomiralo radnu grupu”, rekla je ona.

Navela je i da je uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama rezultat inicijative učitelja i nastavnika.

Pomoćnica ministra prosvete Željana Lukić Radojičić kazala je da Ministarstvo prosvete osluškuje potrebe učitelja i da je do izmene Kalendara vaspitno obrazvnog rada došlo na osnovu predloga učitelja i nastavnika.

“Vi ste želeli da se ove godine, nadam se i narednih, da se prvo polugodište završi krajem januara, ne samo zbog tenzije novogodišnjih praznika kada zakljčujemo ocene i onda u dva, tri dana budemo opterečeni i nemamo vremena da tu ocenu dobro procenimo, nego smo želeli i da školska slava Sveti Sava dobije na značaju…da imate dovoljno vremena da sa svojim učenicima spremite svetosavske akademije i da napustimo praksu da se one spremaju u hladnim učionicama za vreme raspusta”, navela je ona.

Lukić Radojičić najavila novi pravilnik o evidencijama od septembra i dodala da će oni koji vode prvi razred moći da odahnu.

“Od septembra imamo novi način evidentiranja opisnog ocenjivanja koji podrazumeva da se smanji administracija, ali i da roditejima bude jasnija ta ocena”, kazala je ona.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ukazao je na značaj stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika i dodao da je Srbiji danas potreban sistem stručnog usavršavanja zasnovan na pouzdanim i merljivim brojkama.

“Istraživači u Japanu su izračunali da autput (pošto ne mogu da se setim zgodnije srpske reči) jednog učitelja u toku karijere iznosi dva miliona dolara…To je argument za sve one koji organizuju stručna usavršavanja i ako mogu da izračunaju koliki je autput onda znaju i koliki je optimalni broj (učitelja). Nema potrebe ulagati preko određenog broja, ali isto znaju zašto broj nastavnika ne treba smanjivati… Oni znaju da to izračunaju. Imaju mehanizam i metodologiju. Mi to danas nemamo…Ako to možemo da izračunamo onda je potpuno jasno kako možemo vrednovati kvalitet rada škola i kalitet rada pojedinačnog učitelja i nastavnika i onda ćemo videti gde proklizavamo i gde treba više uložiti”, rekao je Verbić.

On je kazao da mnogo toga treba da se promeni u Srbiji da bi bilo moguće to izračunati.

Ministar prosvete je obećao da će učitelji u Ministarstvu naći maksimalnu podršku.

“Da ne mislim tako ne bih bio ovde”, poručio je on.

Savez učitelja Srbije je strukovna organizacija, osnovana 1982. godine i broji viđe od 10.000 članova

Categories Vesti