fbpixelnoscript

FBG: Sindikati nisu učestvovali u programu otpuštanja 1.000 prosvetara

BEOGRAD, 3. avgusta 2015. (Beta) – Forum beogradskih gimnazija optužio je danas ministra prosvete Srđana Verbića da u izjavama za medije pokušava da “uvuče” sindikate u novi program otpuštanja.

“Za svoj pogrešan program otpuštanja 1.000 radnika iz prosvete g. Verbić tvrdi da je ‘rezultat kompromisa sa sindikatima’. Ministar i sindikati nikada o tome nisu razgovarali”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Verbić i prosvetari razgovarali su i dogovorili se samo o kriterijumima Posebnog kolektivnog ugovora (PKU), na osnovu kojih bi raspodela viška časova bila pravedna.

Ocenjeno je da ministar pokušava da “otera” iz obrazovanja profesore koji su nekada imali punu normu, umesto da ih na osnovu PKU premesti u druge škole.

Taj sindikat naveo je da najavljenim otpuštanjem u prosveti Verbić želi da se u obrazovanju nastavi korupcija prilikom zapošljavanja, kao i da opravda sva nepotrebna i nezakonita zaposlenja godinama unazad.

Prema navodima FBG, postojeći viškovi zaposlenih u prosveti trebalo bi da budu raspoređivani u druge škole, jer zakon ne poznaje primanje u prosvetu na osnovu pouzdanih kriterijuma, već direktori škola primaju koga hoće.

“Ministar će sakupiti 1.000 dobrovoljaca, koje će muka naterati da uzmu ponuđenu crkavicu, ali na njihova mesta bi morali da dođu postojeći kadrovi iz drugih škola, a ne novi zaposleni, i na tome će insistirati sindikati”, zaključuje se u saopštenju.