fbpixelnoscript

Evropski dan jezika biće obeležen u utorak, 26. septembra

BEOGRAD, 24. septembra 2017. (Beta) – Evropski dan jezika biće obeležen u utorak, 26. septembra širom Evrope, a u Beogradu će biti održane manifestacije na kojima će omladina moći da se informiše o načinima na koje mogu da ih nauče u okviru obrazovnih ustanova u Srbiji, u školama jezika ili preko interneta.

Inicijativom Saveta Evrope, koja je započeta 2001. godine, 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica te organizacije ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje.

Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubedjenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji izmedju različitih kultura, kao i jedan od ključnih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasledja kontinenta.

U Srbiji program povodom Evropskog dana jezika organizuje mreža kulturnih centara Evropske unije EUNIC koja obuhvata devet zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Rumunija, Grčka, Italija, Španija, Francuska, Portugalija), osam jezika i 17 organizacija, a dogadjaj podržavaju Savet Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

Najavljeni program za 26. septembar, izmedju ostalog, obuhvata “Otvorena vrata na Knez Mihailovoj” u Beogradu (Gete Institut, Institut Servantes i Francuski institut), od 12.00 do 15.00, a uveče besplatan koncert u muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.