fbpixelnoscript

Eko projekat “Drvo je život” u cilju edukacije osnovaca o očuvanju životne sredine

BEOGRAD, 25. decembar (gradskibiro.rs) – Projekat  Tare Stanković  učenice OŠ Stari grad iz Beograda pod nazivom ”Drvo je život ”  izazvao je veliku pažnju javnosti. Tara je sa učenicima , njihovim roditeljima i i nastavnicima ove škole, pokrenula akciju koja  ima za cilj da podstakne sve ljude da pred Novogodišnje praznike razmisle o kupovini veštačkih jelki od recikliranih materijala  ili prirodnih  jelki u busenu koje posle mogu da se zasade na  zato odredjenim zelenim površinama.

Jedna od aktivnosti koje je organizovala je  i takmičenje u pravljenju jelkica od eko materijala, reciklažnih jelkica i ukrasa, pisanje pesama o drveću , crtanje i pisanje poruka  kojima sa svojim drugarima želi da pošalje poruku svima , ukazujući na to koliko je malo potrebno  da se   novogodišnji praznici proslave uz lepe dečije rukotvorine od eko materijala.

Ovih dana upravo eko radovi ovih učenika naći će se u  nekim institucijama na opštini Stari grad , gde će krasiti i podsećati .

Na početku akcije, Tara je sa svojim drugarima i roditeljima  podelila  više stotina plakata i flajera. Plakati su uradjenih na ekološkom papiru .

Ovaj eko projekat podržali su JP Srbijašume, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu, EGEA – evropska geografska asocijacija za studente i mlade geografe, entitet Beograd  i mnogi drugi.

Tara je kontaktirala veliki broj organizacija u zemlji i inostranstvu koje se bave zaštitom životne sredine, a reči podrške stižu sa svih strana.

U biblioteci škole Stari grad,  uz pomoć nastavnika, organizovane su eko radionice.

Stručni tim JP Srbijašume  održao je  edukativnu radionicu , učenicima sedmog i osmog razreda, sa temama koje  se bave negom i gajenjem šuma, zaštitom šuma, očuvanjem i unapređenjem šuma i životne sredine. JP „Srbijašume“ je ovoj školi doniralo jednu namenski proizvedenu sadnicu smrče u svrhu novogodišnje jelke sa busenom, kao i određeni broj kontejnerskih sadnica smrče i crnog bora učenicima – učesnicima ove akcije.

Eko radionicu  za mladje razrede , održali su  i  predstavnici Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa temom –  ” Nije reč o samo jednom drvetu ” – na kojoj su učenike upoznali o značaju drveća za živi svet  i o načinima  zaštite životne sredine .

Ovaj projekat i dalje traje a na pitanje do kada će trajati, učenica  Tara Stanković je za  portal Gradski biro rekla  : ” Akcija će trajati sve dok svi ne počnemo da razmišljamo koliko je lepa priroda oko nas i koliko je malo potrebno ljubavi da ostane tako lepa”.

Categories Vesti