fbpixelnoscript

Avramović o Zakonu o udžbenicima

Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Zoran Avramović izjavio je danas da novi Zakon o udžbenicima donosi odbranu vrednosti, kao što su objektivnost, kvalitet, konkurencija i antikoruptivnost.

On je za portal Gradskibiro ocenio da je postojalo više razloga za donošenje novog Zakona o udžbenicima i ukazao da je jedna od najznačajnijih novina uvođenje javne liste ocenjivača udžbenika.

“Novo rešenje je u tome što se formira lista pregledača i sa te liste će se birati članovi komisije. Uvodi se anonimnost autora udžbenika što će uticati na podizanje nivoa objektivnosti i nepristrasnosti u radu komisija. Mogućnost raznih pritisaka na zaposlene u ZUOV često se koristila. Izdavači će morati da objavljuju udžbenike u skladu sa planom udžbenika i standardima kvaliteta”, kazao je Avramović.

On je precizirao da je data mogućnost da se poprave sitne greške u rukopisu udžbenika pre konačne odluke.

“Pored preciznih rokova omogućava se izdavaču da poravi tekst udžbenika ukoliko Komisija da takvo mišljenje. Takođe, stručna ocena svih udžbenika objavljuje se na sajtu zavoda”, naveo je on.

Komentarišući prethodni Zakon, Avramović je kazao da je jedan od nedostataka bio što nije bio dovoljno vidljiv izbor pregledeča udžbenika.

Avramović je naveo da prema starom Zakonu nije postajala mogućnost ispravke neke manje greške u udžbeniku, a nije postojala ni anonimnost autora udžbenika, što je moglo da utiče na objektivnost i nepristrsnost.

Prema njegovim rečima, veliki nedostatak je bio i u tome što izdavači nisu finansirali pregled svojih udžbenika, već su korišćena sredstva iz budžeta za rad komisija a oni su sticali zaradu na tržištu udžbenika.

Categories Vesti