fbpixelnoscript

U pojedinim srednjim školama u Pčinjskom okrugu na smer upisan samo jedan učenik

VRANJE, 4. jula 2016. (Beta) – Nakon završenog prvog upisnog kruga u sedam opština Pčinjskog okruga, preostalo je 439 slobodnih mesta u srednjim školama a u deset odeljenja upisalo se manje od po 15 učenika, koliki je zakonski minimum za formiranje odeljenja, izjavio je danas predsednik Okružne komisije za sprovodjenje završnog ispita za učenike srednjih škola Jovica Stevanović.Stevanović je za agenciju Beta izjavio da je na odredjene smerove u srednjim školama u Bujanovcu, Trgovištu i Preševu po prvi put upisan „samo po jedan, dva ili tri učenika“.

„Niko od učenika koji su polagali završni ispit neće ostati neupisan, iz razloga što je predvidjeno ukupno 2.490 slobodnih mesta u srednjim školama Pčinjskog okruga, dok je u isto vreme završni ispit za upis u srednje škole polagalo 2.375 učenika. Ima kritičnih situacija, za upis u neke smerove prijavljivao se samo po jedan učenik što znači da će ta odeljenja skoro sigurno biti zatvorena“, kazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, u bujanovačkoj srednjoj stručnoj školi „Sveti Sava“, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku, samo deset učenika prijavilo se na smer „komercijalista“, za kombinovani smer „kuvar-poslastičar“ konkurisalo je 12 učenika, dok je za smer „mašinski tehničar“ konkurisalo 13 djaka.

U srednjoj stručnoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku, za smer „automehaničar“ konkurisao je samo jedan učenik, dok su za bravarski smer konkurisala dva učenika.

„Imamo problem i sa odeljenjima na srpskom jeziku u Gimnaziji i Tehničkoj školi u Preševu. Za upis u odeljenje na srpskom jeziku preševske Gimnazije ove godine konkurisala su samo tri učenika, dok se za upis u Tehničku školu prijavilo sedam učenika“, rekao je Stevanović.

On je naveo da je posebno kritična situacija u Trgovištu, najmanjoj opštini Pčinjskog okruga, gde je ukupno 15 učenika konkurisalo za upis u dva odeljenja prve godine u stručnoj školi „Milutin Bojić“.

„Za upis na smer trgovac u jedinoj srednjoj školi u Trgovištu konkurisao je samo jedan učenik, dok je za smer ekonomski tehničar konkurisalo 14 učenika“, dodao je Stevanović.

Prema podacima Okružne komisije, i u Vranju će nakon prvog upisnog roka biti slobodnih mesta na nekim smerovima u Poljoprivrednoj, Hemijsko- tehnološkoj i Tehničkoj školi, dok su gotovo potpuno popunjeni smerovi u Gimnaziji „Bora Stanković“, Medicinskoj i Ekonomskoj školi.