fbpixelnoscript

Zrenjaninska gimnazija proslavlja 170 godina

ZRENJANIN, 8. novembra 2016. (Beta) – Na svečanosti povodom 170. godišnjice rada Zrenjaninske gimnazije, potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš rekao je danas da je ona primer savremene, kreativne škole sa jasnom vizijom, stručnim kadrom i pre svega velikim potencijalom onih zbog kojih se škole i osnivaju, učenicima.

Njilaš, koji je i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, je ocenio na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” da je od velikog značaja, posebno kada je reč o multietničkim sredinama, i to što je gimnazija vaspitni rad obavljala ne samo na srpskom, već i madjarskom jeziku, a jedno vreme i na nemačkom.

Kako je kazao, politika pokrajine i republike je da se pronadju sredstva za obnavljanje zgrada škola, koje su zapostavljene prethodnih godina, a prioriteti su srednje škole i gimnazije, i to one sa velikim brojem djaka.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da bi se ovakvom školom, njenom tradicijom i uspesima ponosio svaki gradonačelnik, u bilo kom gradu, kao i da je Zrenjanin oduvek stajao uz svoju gimnaziju.

Direktor škole Milan Radaković rekao je da je Zrenjaninska gimnazija savremena ustanova koju pohadja 1.056 učenika, a njen ponos su generacije učenika koji su postigli velike uspehe na brojnim takmičenjima, akademici, profesori na fakultetima i uspešni sportisti.

Zrenjaninska gimnazija je jedna od najvećih u Srbiji. Učenici školu pohadjaju u 42 odeljenja opšteg, društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera. Svake godine upisuje se jedno odeljenje opšteg smera na madjarskom jeziku.

Na svečanosti je promovisana i monografija “Zrenjaninska gimnazija 2006–2016”.