fbpixelnoscript

Zimski raspust za školsku 2015-2016. godinu u februaru

BEOGRAD, 5. juna 2015. (Beta) –  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da naredne školske godine učenici osnovnih i srednjih škola idu na zimski raspust u februaru zbog ujednačavanja dužine polugodišta i zahteva škola iz planinskih predela, izjavila je danas pomoćnica ministra Snežana Marković.

“Prvo polugodište bilo je nesrazmerno kraće u odnosu na dugo i nije bilo dovoljno vremena za proveru znanja i ocenjivanje. Na početku godine vrši se provera znanja, znamo da se đaci obično u septembru vode na eskurzije i onda decembar bude agonija i za nastavnike i za đake, tako da smo to želeli da promenimo”, rekla je Snežana Marković agenciji Beta.

Prema novom kalendaru, zimski raspust počinje 1. febrara i pošto se spaja sa Danom državosti, učenici će krenuti u školu 16. januara.

Snežana Marković je navela da se zimski raspust pomerio za februar i zbog većeg broja pristiglih zahteva seoskih škola, posebno Zlatiborskog okruga.

“Svedoci smo da je poslednjih godina zima jača u februaru u odnosu na januar, pa te škole u seoskim sredinama imaju mnogo veće troškove grejanja, a mnogim đacima je otežan put da dođu u školu”, kazala je Marković.

Novi kalendar, predviđa i mini raspust od 31. decembra do 7. januara zbog Nove Godine i Božića.

“Na te slobodne dane imaju pravo svi zaposleni, većina firmi spaja te dane, pa smo ih i mi spojili. Biće to jedan mali predah, taman da se deca pripreme za finalne zadatke pred kraj prvog polugodišta”, kazala je Marković.

Deca će imati i raspust zbog Uskrsa koji će se spojiti sa praznikom rada 1.maj, pa će tako odmarati od 28. aprila do 3. maja.

Predviđeno je da kao i prethodnih godina imaju mali raspust od tri dana u novembru.

“Možda se čini, ali ostao je isti broj dana za raspust kao i prethodnih godina, samo su drugačije raspoređeni”, kazala je Marković.

Školska godina, kao i do sada za srednjškolce se završava 22. juna, a za učenike osnovnih škola 15. juna.

Categories Vesti