fbpixelnoscript

Zavod za udžbenike više nije u finansijskoj mogućnosti da štampa niskotiražne udžbenike

BEOGRAD, 14. oktobar 2015. (gradskibiro.rs) – Zavod za udžbenike više nije u finansijskoj mogućnosti da štampa niskotiražne udžbenike, jer je konkurencija preuzela tržište visokotiražnih udžbenika, zbog čega je pred početak školske godine u prodaji bilo manje udžbenika za srednje stručne škole u odnosu na potražnju, navode u toj izdavačkoj kući.

U susret novoj školskoj 2015/2016. godini broj štampanih stručnih udžbenika za srednju školu na tržištu bio je daleko manji od traženog. Polovinom septembra nije je bilo moguće naći na primer udžbenik za biologiju za prvi razred za Muzičku i baletsku školu ili Biologija III za Medicinsku i veterinarsku školu.

“ Zavod je oduvek štampao niskotiražne udžbenike, čija je proizvodnja skuplja od maloprodajne cene zahvaljujući prihodu koji je ostvarivao od prodaje visokotiražnih. S obzirom da je konkurencija preuzela tržište visokotiražnih udžbenika u razmeri preko 70 odsto, Zavod više nije u finansijskoj mogućnosti da štampa niskotiražne udžbenike kojima pripadaju udžbenici za srednje stručne škole”, rečeno je za portal Gradskibiro (gradskibiro.rs) u Zavodu za udžbenike.

U toj izdavačkoj kući dodaju da je Zavod na osnovu Zakona o udžbenicima u obavezi da štampa udžbenike za nacionalne manjine, bez obzira na finansijski gubitak koji je neminovan.

“Radi se o tiražima od 300 do 1.000 primeraka po naslovu, koji pokriva potrebe tržišta”, navode u Zavodu za udžbenike.

Pretplata na školske knjige se, kako ocenjuju u Zavodu, “poslednjih nekoliko godina drastično smanjuje” a razlog u tome je u Zakonu o udžbenicima.

“Pretplata je uvedena da bi se olakšala nabavka udžbenika. Ali Zakon o udžbenicima zabranjuje direktnu nabavku između izdavača i škola, tako da roditelji mogu pod uslovima koje je do sada omogućavala pretplata da nabavljaju samo u knjižarama. Zato se pretplata poslednji nekoliko godina drastično smanjila”, rekla je direktorka sektora za strategiju i razvoj Zavoda za udžbenike Jelena Ivanović.

Ona je navela da je pre par godina pretplata bila od 70 do 80 odsto prodaje za osnovne škole, dok je sada 20 do 30 odsto.

Prema njenim rečima, na tržištu udžbenika u Srbiji zastupljenost zavodovih izdanja za ovu godinu je od 20 do 25 odsto.

Ivanovićeva je kazala da se novim Zakonom o udžbenicima država u “određenoj meri oslanja na javnog izdavača, odnosno Zavod tako da nema nikakvih naznaka o njegovoj eventualnoj prodaji.

Categories Vesti