fbpixelnoscript

Zašto mladi naučnici ne mogu na sajam inovacija?

NOVI SAD, 26. marta 2015. (RTV.rs) – Mladim naučnicima iz somborske Srednje tehničke škole nedostaje još 100 hiljada dinara kako bi otputovali na čuveni Sajam inovacija u Moskvi, koji se održava početkom aprila, gde bi predstavili svoju robotsku šaku “The Thing”. Za tu svrhu u Somboru je pre par dana organizovano i dobrotovorno veče. Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice za RTV je rečeno da taj sekretarijat ima mogućnost da podrži talentovane učenike i realizaciju pojedinih projekata samo putem Konkursa o dodeli sredstava za sufinansiranje programa i projekata, koje realizuju osnovne i srednje škole na teritoriji Vojvodine. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu odgovorili na pitanja, koja smo im postavili.

Kako je za RTV objasnio nastavnik Srednje tehničke škole u Somboru Srđan Pavić sekcija Robotika u toj školi postoji tri godine, a tim koji bi trebalo da otputuje u Moskvu broji šest učenika.

“Robotsku šaku su pravili tokom školske 2013. i 2014. godine i potrošeno je više od 200 časova na sekciji. Ideju za ‘The Thing’ je pokrenuo učenik Nikola Trivić, a projekat se ukratko sastoji iz tri dela: rukavica sa senzorima, model šake od silikona i računarski model”, naveo je Pavić.

On je dodao da je sve to u vezi, pa se silikonskim modelom šake može upravljati i sa rukavicom sa senzorima i sa kompjuterskim 3D modelom. Ideja je, objasnio je, da se verno prenesu pokreti prstiju na daljinu tako da primena može biti u medicini i operacijama na daljinu, vojnoj industriji, odnosno za ljude koji se bave deminiranjem. Može se koristiti za igrice, ali i u druge svrhe.

Mentor mladih somborskih naučnika je istakao da su đaci do sada osvojili prvo mesto na Smotri učeničkih radova mašinskih škola Vojvodine u Subotici, prvo mesto na Smotri robotike i interfejs tehnologije u Zrenjaninu, Specijalnu nagrada na 2. Olimpijadi tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope u Zrenjaninu. Dobitnici su i Zlatne plakete na Tesla Festu u Novom Sadu, diplome za najbolji inovativni projekat dodeljen od strane Univerziteta Volga iz Ruske Federacije, a uručena im je i nagrada Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike u Novom Sadu.

“A na osnovu svih ovih uspeha škola je dobila nagradu Kapetan Miša Anastasijević”, dodao je Pavić.

Prema njegovim rečima, đacima sekcije Robotike nedostaje još oko 100 hiljada dinara, a obraćali su se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, odakle odgovor nije stigao, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, odakle su ih kontaktirali, Ministarstvu prosvete, koje nije odgovorilo, premijeru republike Srbije, koji takođe nije odgovorio.

“Poslali smo molbe na preko 150 različitih preduzeća, odgovore smo dobili od možda 50, a pomoglo nam je oko 20 njih. Najviše je pomogao Grad Sombor, gradonačelnik Saša Todorović i nekoliko firmi. Nešto novca je uplatilo nekoliko fizičkih lica, manji deo smo skupili putem Interneta i nešto novca od naših kolega zaposlenih u školi”, istakao je Pavić.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti