fbpixelnoscript

Zakon o udžbenicima obezbeđuje kvalitetnije udžbenike

BEOGRAD, 28. jula 2015. (gradskibiro.rs) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da će Zakon o udžbenicima obezbediti kvalitetnije udžbenike za osnovne i srednje škole za sve razrede i na svim jezicima na kojima se izučavaju ti predmeti.

Na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje Verbić je naveo da Predlog zakona uvodi nove institute i nove kategorije udžbenika u cilju povećanja kvaliteta i dostupnosti udžbenika svim učenicima.

Obrazlažući Predlog zakona o udžbenicima, ministar prosvete je rekao da će se novim zakonom uspostaviti bolja transparentnost u postupku odobravanja izbora udžbenika.

Verbić je istakao da će Lista ocenjivača udžbenika biti javna, kao i njihovo obrazovanje i kompetencija i dodao da će više ocenjivača istovremeno pregledati i veći broj različitih udžbenika.

“Kao bitan iskorak ka elektronskom udžbeniku je uvođenje elektronskog dodatka i to za one sadržaje, posebno u stručnim školama, koje treba često menjati”, naveo je Verbić.

On je objasnio da je Ministarstvo u obavezi da svake četvrte godine objavljuje javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika, kao i da svake četvrte godine objavljuje Katalog.

“U Katalog se uvršćuju udžbenici sa Liste i to udžbenici za isti predmet u istom razredu koje su izabrale škole koje pohađa najmanje pet odsto učenika određene generacije. Ukoliko je nakon izjašnjavanja škola izabrano više od šest udžbenika, sa procentom od 5 odsto, u Katalog će biti uvršteno šest udžbenika sa najvećim procentom”, istakao je Verbić.

Prema njegovim rečima, ono što je od posebnog značaja je da je novim Predlogom zakona predviđeno odvajanje veće sume novca za štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina.

Verbić je objasnio da će svi izdavači biti u obavezi da izdvajaju sredstva u visini od 2 odsto od neto prihoda ostvarenog od prodaje udžbenika u prethodnoj kalendarskoj godini.

“Kako se radi o značajnim sredstvima bez kojih bi bila otežana priprema i štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, uvodi se posebna menica kojom se garantuje da će izdavač ispuniti svoju obavezu”, naveo je ministar.

Verbić je  rekao da se novim Predlogom zakona o udžbenicima postiže ušteda u porodičnom budžetu, uvođenjem udžbeničkog kompleta, zabranom nametanja kupovine dodatnih nastavnih sredstava bez potpune saglasnosti roditelja i donošenjem novog plana udžbenika, po kojem će biti jasno utvrđeno šta je od udžbenika zaista neophodno.

Categories Vesti