fbpixelnoscript

Vulin: Obrazovanje, zapošljavanje i predrasude problemi osoba s invaliditetom

KRAGUJEVAC, 15. oktobra 2015. (Beta) – Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas u Kragujevcu, na obeležavanju Svetskog dana slepih i slabovidih, da  su ključni problemi osoba sa invaliditetom u Srbiji obrazovanje, zapošljavanje i predrasude.

Vulin je novinarima rekao da je problem obrazovanja osoba sa invaliditetom nešto što ne može da se reši brzo, ali je naglasio da obrazovanje mora da se učini dostupnim svim osobama u skladu sa njihovim mogućnostima i sposobnostima.

On je naglasio da država “veoma vodi računa” o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali da i pored toga u Srbiji “ima svega 56 preduzeća” koja ih zapošljavaju.

“Prošle godine je zaposleno preko 4.000 osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara za stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a nadamo se da ćemo sledeće godine imati više”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima problem nije u novcu, već u predrasudama i nerazumevanju poslodavca koji su ponekad spremniji da plate penal i kaznu državi nego da za isti novac zaposle osobu sa invaliditetom.

Vulin je podsetio da država daje podsticaje za zapošljavanje, opremanje radnog mesta i finansiranje obuke osoba sa invaliditetom u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje (DES). “Država daje dosta, ali moramo da se borimo sa predrasudama”, dodao je.

Manifestaciji povodom Svetskog dana slepih i slabovidih u Kragujevcu, koju je pod pokroviteljtsvom Ministarstva rada organizovao Savez slepih Srbije, prisustvovali su predstavnici 45 organizacija iz Srbije i 37 predstavnika Saveza slepih iz Bugarske.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić je rekao novinarima da u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba organizovanih u 45 područnih organizacija preko kojih ostvaruju svoja prava.

“Slepi i slabovidi kao i druge osobe sa invaliditetom u Srbiji imaju sasvim dobru zaštitu, ne zaostajemo za regionom, čak u nekim stvarima prednjačimo. Očekujemo da se donošenjem još nekoliko sistemskih zakona još više poboljša položaj slepih u obrazovanju, zapošljavanju i specijalnim pomagalima”, rekao je Stošić.

Prema njegovim rečima postoji problem inkluzivnog obrazovanja dece, s obzirom da zakon omogućava, ali država još nije stvorila uslove da se obezbede učila i nastavne knjige na Brajevom pismu i u drugim tehnikama .

Categories Vesti