fbpixelnoscript

Virtuelne učionice kao oblik neformalnog obrazovanja

BEOGRAD, 1. februara 2016 (gradskibiro.rs) – Neformalno obrazovanje dobija sve značajniju ulogu u društvu i obuhvata širok izbor programa edukacije, a u 21. veku posebno mesto u tom obliku obrazovanja dobijaju virtualne učionice – vebinari (webinari), odnosno učenje preko interneta.

Pomoću vebinara fakultet može održati predavanje, konsultacije, seminare i konferencije. Dobar primer je Elektronski fakultet koji je, pored saradnje sa privredom otvoren i za neformalno obrazovanje.

Taj fakultet iz Niša je jedna od institucija koja je ove godine dobila Svetosavsku nagradu, koja se dodeljuje i za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, unapredjivanju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

“Fakultet je aktivno uključen u stručno usavršavanje nastavnika a sa kompanijom Majkrosoft realizuje projekat pil i prvi vebinar”, rekao je pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

U okviru projekta organizju se kursevi stručnog usаvršаvаnjа nаstаvnikа nа dаljinu kojimа se može pristupiti nа аdresi www.pil-vb.net.

Nа ovаj nаčin nаstаvnik može dа se stručno usаvršаvа od kuće ili iz škole, bez putovаnjа, u vreme kаdа sаm odаbere, što povećаvа efikаsnost stručnog usаvršаvаnjа, а smаnjuje troškove.

Glavna prednost vebinara je njihova interaktivnost, odnosno mogućnost razmene mišljenja profesora i polaznika.

Prednost virtualnih učionica istakao je i osnivač Webinariuma  Željko Crnjaković.

„Svakako učenje putem interneta je deo neformalnog obrazovanja. Nebitno je da li to radite putem istraživanja, skupljanja sadržaja i učenja sa više strana ili upišete kurs neke institucije ili servisa koji se nudi na internetu“, rekao je on za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Webinarium je organizacija koja se bavi širenjem informacija o svetu internet poslovanja, Internet tehnologija (IT) i startapa (start up) u vidu interaktivnih vebinara i online predavanja.

Emisije su koncipirane tako da stručnjaci iz regiona pričaju o aktuelnim temama, pružajući relevantne informacije gledaocima.

„Nijedan vebinar nije dovoljno opširan da se može smatrati kursem. To je više smernica u svetu poslovanja putem interneta, marketinga, frilens (freelance) poslovanja i sličnih tema”, rekao je Crnjaković.

On je naveo i da su redovne aktvnosti Webinariuma vebinari, podcasti, vesti i potpuno besplatne.

Crnjaković je objasnio da Vebinarium ne radi “obuke” i da su korisnici različitih vebinara uglavnom internet preduzetnici – oni koji počinju time da se bave ili oni koji žele da prošire svoje znanje, kao i oni koje zanimaju novosti i iskustva iz našeg regiona“, objasnio je on.

Dva profesora Treće beogradske gimnazije Nenad Gugl i Saša Vešić osmislili su način da pomognu srednjoškolcima. Oni su pokrenuli  internet portal (predavanja.com) koji djacima omogućava da savladaju gradivo srpskog jezika, fizike i latinskog jezika.

Sajt nudi besplatno video predavanje od 20 minuta koji pokriva predmete srednjoškolskih predmeta. Planirano je da budu obuhvaćeni i drugi predmeti.

Stručnjaci u Srbiji, medjutim ocenjuju da se mladima ne nudi dovoljno mogućnosti za neformalno obrazovanje, naročito onim iz marginalizovanih grupa, iako je ono jedan od najefikasnijih načina za sticanje praktičnih znanja i veština koja su im neophodna za aktivno učešće u društvu.

Categories Vesti