fbpixelnoscript

Verbić: Zakon povučen da ne bi bilo proizvoljnog tumačenja

BEOGRAD, 12. maja 2015. (RTV.rs) – Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je Zakon o udžbenicima povučen iz Skupštinske procedure jer je postojala opasnost da neki članovi zakona budu proizvoljno tumačeni čime bi bila ugrožena njegova implementacija.

“Mi smo shvatili da u ovom trenutku postoji opasnost da neki članovi Zakona o udžbenicima proizvoljno tumače i da implementacija bude ugrožena. Mi nismo sigurni da možemo u ovom trenutku da sagledamo efekte svih ovih amandmana koji postoje i onoga što stoji u zakonu. Ne želimo da rizikujemo sa tim. Odlučili smo se za neprijatniju varijantu povlačenja zakona. Želimo da budemo sigurni da ono što stoji u zakonu bude i implementirano”, rekao je Verbić novinarima u Ministarstvu prosvete.

On je rekao da ako postoji “mustra kako treba da se pravi zakon, onda je to poštovano u pravljenju Zakona o udžbenicima”.

Verbić je kazao da su bile uključene sve zainteresovane strane i da je sprovedena javna rasprava, kao i da su dobijena jako pozitivna mišljenja sa raznih strana, pa i od Evropske komisije.

On je kazao da Zakon o udžbenicima mora da se usvoji do 1. septembra, jer “mora da zaživi”.

“To što je sada povučen, to je privremeno. Mi ćemo samo pokušati da jako brzo izmenimo to što smatramo da nam daje nedovoljnu sigurnost pri implementaciji, dakle stvari koje se odnose na implementaciju. Dakle, da ne dozvolimo tumačenja zakona koja bi onda nekog abolirala. Mora da bude jasno ko šta tu mora da radi”, naveo je Verbić.

On je kazao da sve zainteresovane strane za Zakon o udžbenicima nisu jednake

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti