fbpixelnoscript

Verbić: Upis prilagoditi potrebama tržišta rada

ZRENJANIN, 11. marta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srdjan Verbić izjavio je danas u Zrenjaninu da upisna politika mora da se prilagodi potrebama tržišta rada i da država mora više da uradi na afirmaciji profile koji vode direktno u privredu.

“Država ne može više da toleriše upis na one profile gde imamo većinu nezaposlenih i gde imamo ogroman broj (nezaposlenih) na čekanju, ogroman broj onih koji odustaju od školovanja. Mi moramo da prilagodimo upisnu politiku potrebama tržišta rada”, rekao je Verbić.

Ministar je u Zrenjaninu posetio Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu “Uroš Predić” koja ima mini-mlekaru i pekaru gde se djaci uče praksi.

Ministar je rekao da se slaže sa ocenama mnogih da je sramota da postoje samo dva odeljenja stolara u celoj Srbiji: “Jeste sramota i to moramo ispraviti, tako što ćemo favorizovati škole koje imaju direktan prolaz ka tržištu rada”.

Verbić je kazao da su ranijih godina postojali veliki prtisci za otvaranje novih odeljenja u nekim školama koje su opšte i koje omogućavaju da se posle toga upiše neki od fakulteta, ali da je to “luksuz koji se više ne može dozvoliti”.

“Moramo smanjiti broj odeljenja u preterano popularnim školama i povećati broj odeljenja u onim školama koje obrazuju direktno za tržište rada”, rekao je Verbić navodeći da je škola “Uroš Predić” uspešno radi čak iako nema veliku pomoć privrede.

On je kazao da je namera da se napravi škola u kojoj će se predstavnici privrede takmičiti da budu partneri i pomognu da škola zaista proizvede potreban kadar.

Ministar Verbić razgovarao je o upisu u srednje škole s direktorima škola sa područja Zrenjanina i Sombora.

Rekao im je da “želimo da prilagodimo upis lokalnoj sredini, ono što je lokalnoj sredini potrebno za brži ekonomski razvoj, to nam je osnovni kriterijum i neće biti donošene odluke na nivou cele države, niti odredjene škole, već na nivou lokalne zajednice, tako da ona ima najviše koristi”.

Categories Vesti