fbpixelnoscript

Verbić: Transparentnošću protiv korupcije u izdavaštvu

BEOGRAD, 18. februara 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da će transparentnim procedurama biti suzbijena korupcija u izdavaštvu udžbenika.

“Transparentnost je način da se suzbije korupcija u distribuciji udžbenika, koja postoji”, kazao je Verbić u Skupštini Srbije na javnom slušanju povodom predloga novog zakona o udžbenicima.

Ministar je istakao da je izdavaštvo udžbenika oblast u prosveti koja je “možda zabeležila i najveći napredak od devedesetih godina do sada”.

“Napredovali smo u kvalitetu udžbenika, ali moramo da poradimo i na njihovoj dostupnosti. Kvalitetni udžbenici moraju da budu dostupni svim đacima i svim slojevima stanovsništva”, kazao je Verbić.

Ministar je posebno pohvalio Zavod za izdavanje udžbenika, koji je prema njegovim rečima, značajno napredovao nakon dolaska konkurencije iz privatnog izdavaštva. “To je bitna razlika u odnosu na prethodni period tokom koga je Zavod imao monopol ali je i tavorio i u udžbenicima nije ništa menjao i po čitavu deceniju”, kazao je Verbić.

On je dodao da cene udžbenika trebaju biti usklađene sa kućnim budžetom kao i da je potrebno prilagoditi udžbenike đacima sa invaliditetom, čemu će posebnu pažnju, kako je naveo, posvetiti novi zakon.

Prema Verbićevim rečima, jedan od problema predstavlja i činjenica da se mnogi udžbenici kupuju, ali se uopšte ne koriste. “Ono što se štampa treba i da se koristi, a ne da skuplja prašinu i predstavlja teret u đačkoj torbi”, kazao je ministar.

Categories Vesti