fbpixelnoscript

Verbić: Potrebna javna rasprava o gradjanskom vaspitanju i veronauci

BEOGRAD, 30. decembra 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić ocenio je danas da je potrebna široka javna rasprava o svrsishodnosti i formatu nastave obaveznih izbornih predmeta gradjanskog vaspitanja i veronauke.

“Ako je igde potrebno da gradani, i pogotovo stručna javnost, jasno izraze svoje mišljenje o nastavnom planu i programu, to je baš u slučaju predmeta koji razdvajaju i etiketiraju učenike još pre nego što nauče kako se nazivi ovih predmeta pišu”, navodi se u odgovoru Verbića na otvoreno pismo Udruženja gradjana Gradjanske inicijative.

On je ocenio da je predlog tog udruženja da se o svrsishodnosti i formatu nastave gradjanskog vaspitanja povede široka javna rasprava dobra inicijativa, ali i da je potrebno da se ona povede i o drugom obaveznom izbornom predmetu, veronauci.

“Pre 14 godina, kada su gradjansko vaspitanje i veronauka uvedeni u škole, niko nije tražio javnu raspravu. Kao da je tada bilo u redu da se nekom uredbom mimo zakonske procedure uvode predmeti, a da je sada stvar demokratije da se o smanjenju broja časova vodi rasprava. Nije li to malo dvolično?”, naveo je Verbić.

Ministar prosvete je ocenio da teme koje bi trebalo da budu obradjene na časovima Gradjanskog vaspitanja nisu sporne, ali da je sporna njihova realizacija.

“Za ovako osetljive i važne teme potrebno je da ih obradjuju nastavnici koji potpuno vladaju materijom”, rekao je Verbić i izrazio sumnju da su svi nastavnici koji drže gradjansko zaista kompetentni da to rade na nivou koji potpuno opravdava postojanje predmeta u svih 12 razreda osnovne i srednje škole.

Categories Vesti