fbpixelnoscript

Verbić: Odgovornost za one koji sprečavaju druge da rade

BEOGRAD, 24. marta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da će njegovo ministarstvo prikupiti podatke i pozvati na odgovornost nastavnike koji su svoje kolege sprečavali da održavaju nastavu ili da rade u okviru zakonskog štrajka skraćivanjem časova.

Pred početak skupa o prevenciji rodnog nasilja među i nad učenicima u Beogradu, Verbić je novinarima rekao da je juče bilo “ružnih manifestacija nedostatka kontrole u ponašanju nekih članova sindikata i da su se takve scene dešavale pred decom i roditeljima”.

On je rekao da zabrinjava organizovanje bilo kakvih skupova u školama na kojima sindikati nisu u stanju da kontrolišu ponašanje svojih članova.

Govoreći o štrajku dela škola, Verbić je kazao da danas ima manje škola koje su u protestu i dodao da “ne postoji dilema ili izbor o tome da školska godina mora da se završi regularno za sve učenike”.

Ministar je podsetio da se kompromis između vlade i prosvetara pokušava postići u proteklih 20 godina i da se štrajkovi organizuju svake godine, što ukazuje da je jedini izlaz sistemsko rešenje u skladu sa zakonom.

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da u školstvu postoji višak od oko 10.000 nastavnika, Verbić je kazao da to nema nikakve veze sa aktuelnim štrajkom i da su to pitanje pokrenuli upravo predstavnici sindikata, jer se ni nastavnicima ne isplati da rade s malim fondom časova.

On je dodao da je potrebno napraviti mehanizam ukrupnjavanja norme časova, a da se ljudima koji su zaista višak ponude otpremnine.

Verbić je dodao da novac za te otpremnine postoji, ali da je potrebno u dogovoru sa sindikatima pronaći mehanizam koji će omogućiti da se ukrupni fond časova nastavnika koji ostanu u školama, a da se u isto vreme ne desi da ne bude dovoljno nastavnika u malim seoskim školama ili u sredinama gde se nastava odvija na jezicima manjina.

Potpunu obustavu nastave počeli su juče da sprovode Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije čiji članovi održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto ili budu delimično obeštećeni zbog tog smanjenja, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su u februaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se “informišu o posledicama štrajka”.

Categories Vesti