fbpixelnoscript

Verbić očekuje stvaranje uslova za prekid štrajka

BEOGRAD, 26. januara 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je danas da očekuje da će potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora sa sindikatima prosvete biti stvoreni uslovi za prekid štrajka, ali da je svestan da time neće prestati nezadovoljstvo prosvetnih radnika.

“Poznat je stav Vlade da niko ne može biti izuzet od smanjenja zarade u javnom sektoru, pa ni prosveta”, kazao je Verbić na sednici skupštinskog odbora za prosvetu i nauku.

On je rekao da sa prosvetnim sindikatima treba pregovarati i da postoje druge bitne teme koje ne bi trebalo da budu blokirane samim štrajkom, a kao jednu od tema pomenuo je racionalizaciju broja zaposlenih u prosveti.

“Mi moramo da smanjimo broj zaposlenih”, kazao je Verbić i dodao da je rešenje u tome da zaposlenima koji nemaju pun fond časova bude ponudjeno da uz otpremninu napuste prosvetu.

Racionalizacija predvidja da, na primer, umesto četiri nastavnika koji nemaju pun fond časova, nastavu ubuduće drži jedan nastavnik koji će imati pun fond časova.

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić izjavio je danas da prosvetari nastavljaju protest, jer Ministarstvo prosvete insistira da se pre posebnog kolektivnog ugovora potpiše sporazum o prekidu štrajka.

Po njegovim rečima, prosvetni radnici u Srbiji nastaviće sa štrajkom, a za sutra, 27. januar na dan školske slave najavljen je “Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beograd

Categories Vesti