fbpixelnoscript

Verbić: Obrazovni sistem na osnovu onoga što mladi mogu da razvijaju

BEOGRAD, 27. avgusta 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da ne treba formirati obrazovni sistem na osnovu zahteva poslodavaca, već na osnovu onoga što mladi mogu da razvijaju.

Otvarajući konferenciju “Razvoj preduzetničkog učenja u Srbiji” Verbić je rekao da se često u Srbiji kao “mantra” ponavlja da obrazovanje treba da bude usklađeno sa tržištem rada, ali da je to pogrešno jer poslodavci imaju svoje intrese.

On je istakao da bi mlade trebalo podsticati da razvijaju preduzetnički duh i da su za to potrebne mogućnosti i veštine koje se ne dobijaju u školi.

Verbić je rekao da bi država trebalo da obezbedi stručnu i finansijsku pomoć za preduzetnike i kao primer naveo da je potrebno osnivanje inkubatora u kojima bi bila dostupna pravna, stručna i finansijska pomoć za preduzetnike.

Britanski ambasador Denis Kif kazao je da su preduzetnici ljudi sa idejama, spremni da uče i ne uzimaju “stvari zdravo za gotovo”.

On je naveo da je u poslednje tri godine u Velikoj Britaiji pokrenuto 400.000 preduzeća.

Konferencija “Razvoj preduzetničkog učenja u Srbiji” okupila je više od 150 nastavnika i direktora osnovnih i srednjih škola, kao i preduzetnike koji uspešno posluju u Srbiji.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa uspešnim modelima preduzetničkog učenja u Srbiji, Velikoj Britaniji i regionu.

Konferenciju su organizovali Britanski savet, Britanska ambasada i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom privrede Srbije.

Konferencija je organizovana u okviru projekta “Obrazovanje za zapošljavanje” koju sprovodi Britanski savet.

Categories Vesti